Förunderligt

Publicerat: 20 juni, 2018 i Uncategorized

Jag vet inte om det jag hört stämmer men om det gör det så har Spanien lånat en hel massa pengar av Kina och därför får kineser starta företag av olika slag i Spanien utan att behöva skatta. Med tanke på hur många olika kinesiska etablissemang det finns runt om där vi håller till på semester så är jag väldigt benägen att tro på det. Om någon undrar över sanningshalten så får ni gärna googla det, jag tänker nämligen inte lägga ner mer krut på det än att nämna det här för att betona antalet butiker och restauranger med kinesiskt ursprung i Spanien.

I minsta lilla hål i väggen finns det antingen en restaurang eller en butik som säljer…. allt…! Just precis allt! Utom mat, förstås. Allt annat. Toapapper, pennor, solglajjor, skor, hattar, väskor, köksgeråd, kontorsartiklar, mattor, plåster, prydnadsaker, smink, plånböcker, kläder, städgrejer, klockor, skyltar, drömfångare, leksaker, konstnärsgrejer, scrapbookinggrejer, lås, verktyg, handdukar… ja, behöver du något så finns det nog där. Jag är helt förstummad över hur mycket man kan trycka in på hyllor, väggar och golv. Vissa etablissemang är större än dessa hål i väggen och då är det oftast snyggt uppställt och upphängt, precis som i de flesta lågprisbutikerna här i Sverige. Hålen i väggen däremot…

Det är imponerande. Och lite skrämmande. Det ligger en sådan där kinesisk butik i anslutning till centret där vi brukar hålla till mest. Jag har varit in där ganska många gånger och är lika rädd för att riva ner stället var gång. Minsta lilla snedsteg skulle troligen få hela butiken att rasa som dominobrickor på fall. Om jag vill lyfta på något för att titta på det ser jag till att först kontrollera att det inte sitter fast i något annat, sedan lyfter jag rätt upp i luften och ser till att det verkligen är fritt innan jag för det närmare mig. Allt annat är otänkbart. 

Jag tänker inkludera några bilder för att ni ska få en bättre bild av fenomenet.
Det är rätt fascinerande, eller vad säger ni….? 

20180614_1618431194943077770829237.jpg

20180614_1620143384203503315501716.jpg

20180614_1620281416316589501941727.jpg

20180614_1623314427739998175869866.jpg

kommentarer
 1. livsglimtar skriver:

  Skrämmande att Kina tränger in i mängder av länder, köper upp hamnar osv. Undrar vad de har för tankar med det i ett längre förlopp?

  • ~Sol~ skriver:

   Oj. Så olika vi tänker om detta. När jag är där tänker jag mer på hur företagsamma kineserna är och hur de använder sig av de möjligheter som finns för att ta sig ut ur sitt eget land och starta något nytt i ett annat. Men på den stora skalan kanske du har rätt? Det kan jag inte yttra mig om eftersom jag faktiskt inte funderat på det i de termerna. 🙂

 2. livsglimtar skriver:

  Det är ju inte för intet som många länder även Sverige har stoppat kinesernas vilja att köpa just hamnar. Kina har under längre tid köpt upp strategiska platser, flitiga är de, inte tu tal om saken, men blåögd får man inte vara. Fast man kan tänka positivt om det om man vill.

  • ~Sol~ skriver:

   Nu handlar mitt inlägg om små butiker runt om i Spanien och inte några hamnar. Jag anser inte heller att något land över huvud taget ska köpa upp hamnar eller andra strategiska lägen i andra länder. Så blåögd är jag inte, trots att jag gärna tänker positivt. Men i det här fallet så är jag glad över att dessa kineser har möjlighet att ha en affärsverksamhet som får deras liv att gå runt och förhoppningsvis bli bättre än det kanske skulle vara hemma i en by på landsbygden där fattigdomen är stor. Kanske. Observera att jag tolkat deras hemsituation som jag själv tror, inte vad den eventuellt faktiskt är. 🙂

   • livsglimtar skriver:

    Vi tänkte nog på olika vis, du i mindre skala och jag mer globalt. Det är väl alltid bra att invandrat folk skapar sig ett eget liv med jobb dit de flyttar. De kineser vi har i vårt land gör precis det man tänker sig att nyinflyttat folk gör, arbetar sig upp och in i sitt nya land. De belastar inte fängelser eller kastar sten, handgranater på räddningspersonal och poliser. Så just kineser är ett flitigt folk som vill något med sitt byte av land. Toppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s