Onödiga fakta

Publicerat: 6 maj, 2018 i Uncategorized

2016-august-calendar-to-print-august-2016-calendar-editable-2016-august-calendar-pdf-doc-a4-2016-august-calendar-Favim.com-4565090

 

Ni som känner mig vet att jag har huvudet fullt av onödiga fakta. Jag spar på dem, som om de vore små juveler som ger mig nöje att äga. Som stjärnor i skyn som blinkar i mitt inre. Jag älskar att kolla upp saker och att förvara kunskapen som de allra flesta inte skulle ge två vitten för att veta som om de vore skatter som förgyller mitt liv. Och det gör de. I alla fall oftast.

Visste ni till exempel att ordet Jeep är en förkortning av General Purpose Vehicle? Jepp. Vem sjutton gick omkring och sa hela det, liksom? Speciellt som den utvecklades under andra världskriget och allt behövde gå snabbt, snabbt, snabbt. Alltså drog man ihop det och skapade ordet jeep. Nu är det så använt att ingen ens tänker på vart det kommer ifrån och vad det betyder. Men jag ville veta och därför kollade jag upp det för några år sedan. Nu vet jag. Och nu vet ni, vare sig ni tänkt ta reda på det eller inte. *haha*

Ett till fakta jag råkat på under mina slösurfningar på nätet är att 1 av 10 européer beräkna ha blivit till i en IKEA-säng. Statistiken omfattar bara sängar och inte till exempel soffor av olika slag, så jag tror att IKEA haft ännu högra del i många européers liv än vi någonsin kunnat tro, men det som gått att mäta på något vis är i alla fall att mer än 75 miljoner människor skapats i en IKEA-säng. Troligen har Sverige mycket högre statistik än så, men vi är så små i jämförelse att det ändå är ganska hissnande vilken spridning det där företaget har. 

När kassörskan scannar eankoderna i kassan är det inte de svarta linjerna som scannas utan de vita. Det är de som innehåller all information som behövs för att varan ska registreras för att butiken ska kunna ta betalt för den. Jag har alltid trott tvärt om, tills för ganska nyligen. Är jag ensam om det? Jag antar att alla som jobbat i kassa vet om detta, men gör även andra det?

Vi har blivit riktiga globetrotters numera. Vi som i människor i allmänhet, alltså. Vi går, cyklar, bilar, åker tåg, tar en båt eller flyger kors och tvärs över hela jorden. Än hit, än dit. Det avverkas enorma avstånd, tusentals kilometer och hundratals mil. Avstånd som känns överkomliga eftersom vi har fortskaffningsmedel som kan ta oss dit vi vill relativt snabbt. Som när jag ska till Australien i december. Det är riktigt långt dit, ändå är jag där på ungefär ett dygn efter att planet lämnat Arlanda. Som jag skrev tidigare; hissnande. Speciellt med tanke på att vi här på jorden bara har 1 mil – ja, ni läste rätt, 10 km – till rymden. Hur många av oss reflekterar ens över att rymden är ungefär en mil ovanför våra huvuden? 

2004 deltog Mark Thatcher, son till förre premiärministern Margaret Thatcher, i en kupp för att störta regimen i Ekvatorialguinea. Han bistod kuppmakarna med pengar och sades ha drivits av girighet och hoppats få inflytande och mer pengar efter kuppen men blev dömd till fängelse och dryga böter. Jag minns ingenting om detta från tidningar eller nyhetsuppläsningar och blev därför lite förvånad över att stöta på detta när jag surfade runt. Man kan ju tycka att det faktum att en av världens mest ledande länders tidigare ledares son deltar i något sådant borde ha basunerats ut högre i media (jag instämmer, det blev en jobbig mening men jag orkar inte formulera om den). Eller gjorde det kanske det och jag helt enkelt bara missade det? 2004 var ett turbulent år för mig, vill jag minnas. Eller inte minnas. 

Kossor bildar starka band sins i mellan. Det kom som en överraskning när jag läste om det. Men det är tydligen forskat ordentligt om det och resultaten säger att kossor bildar starka band och blir bästa vänner med andra kor. De upplever större frid och förnöjsamhet när de vistas med sina vänner än om de blir separerade och får stå med andra kor. 

När en blåval fiser är bubblan så stor att den kan innesluta en häst. 

Oxforduniversitetet är äldre än Aztekernas rike. Ingen vet exakt när Oxford bildades men det finns bevis för att det funnits någon form av skola där sedan 1096 och det finns tydliga bevis för att skolan utökades rejält år 1167, när kung Henrik II förbjöd engelsmän att läsa vid universitetet i Paris. Aztekernas rike bildades inte förrän år 1300, flera hundra år efter att undervisningen i Oxford påbörjades. 

Så här fortsätter det i min hjärna. Onödigt vetande blandas med sådant som händer idag och jag sitter här och tänker på saker som ingen bryr sig speciellt mycket om. Kanske några få, men gemene man struntar i sådant som fångar mitt intresse. De allra flesta saker jag läser om, tar reda på eller helt enkelt stöter på någonstans stannar kvar hos mig. Kanske inte i detalj, men tillräckligt för att jag med lite möda kan fånga upp kontentan av det och använda mig av det när – om – jag råkar på en situation där det krävs. Det hör inte till vanligheten. Ändå fortsätter jag. Jag hör något som pockar på mitt intresse och frågar, googlar, läser och tar reda på. Jag åker sällan någonstans utan att ha kollat upp än det ena, än det andra för att få ut så mycket som möjligt utav besöket. Jag behöver inte veta men jag vill. Eller så kanske jag behöver det ändå, för att få lite sinnesro. För att hjärnan ska må bra. 

Något jag däremot skulle ha låtit bli att kolla upp var ett datum. Idag är det 624 dagar sedan jag blev sjuk i det läkarna tror var campylobacter, dvs matförgiftning. 624 dagar senare är jag ännu långt ifrån att vara frisk. Snart två år. Det låter långt. 624 dagar känns av någon anledning ännu längre. 

kommentarer
 1. Ametrin skriver:

  Gillar dina onödiga fakta. Stötte på några kor i en hage på vår vandring i går. Några söta, rätt nya kalvar hade de också. Mödrarna fann vårt fotograferande oroande och klev hotfullt fram mot oss. Innan de samlade in kalvarna mellan sig. Coolt att se.

  • ~Sol~ skriver:

   Jag gillar också dem och skulle känna mig lite vilsen utan dem. 😀 Det finns nog mer i ko-världen än vi någonsin kommer att förstå. Coolt att de visar sin beskyddade sida så tydligt. 👍😀

 2. livsglimtar skriver:

  Aahhh ännu en toka som mig, jag gillar också en massa onyttigt vetande. Mitt största problem är att jag för det mesta nu för tiden glömmer så lätt. 🙂 Men blåvalens fisande lovar jag att komma ihåg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s