Småstadsfolk i storstan

Publicerat: 8 april, 2018 i Uncategorized

20180407_1254481341486398.jpg

Igår pallrade jag mig iväg till storstan. Det är egentligen lite underligt att jag inte är i Stockholm oftare än jag är med tanke på att jag verkligen tycker om stan, den är otroligt vacker och det finns så ofantligt mycket att göra där även när man inte känner för att göra något speciellt, och det ligger så nära att man kan åka över en dag men så är det. Jag är av någon outgrundlig anledning alldeles för sällan i vår fina huvudstad. 

Igår var det dock dags. Just Sayin´ pallrade sig ner från landskapet med den djupa snön för att få lite försmak av vårens varma vindar. Det måste ju rimligen bli en chock för kroppen att komma ner från de norra delarna av landet till Stockholm, som ändå ligger ganska långt söder om landsgränsen där uppe. Hon fixade det med bravur, måste jag ju ändå säga. Det kan i och för sig bero på att galningen bilat ner till storstan och på så vis acklimatiserade sig under färden. Eller att hon hunnit vara där i nästan en vecka innan jag åkte dit. Oavsett så såg hon pigg och fräsch ut och hade samma glimt i ögat som jag minns från tidigare möten. 

20180407_124114440416549.jpg

Vi strosade igenom Gamla Stan och hon hade enormt tålamod med mig och alla de mikrostopp jag gör för att fota i tid och otid. Jag vet inte hur många gånger jag kan ta bild på samma hus, gränd eller vad det är utan att bli less på utsikten och om det fortsätter så här kommer jag nog aldrig få någon insikt i det utan fortsätter helt enkelt att ta bild efter bild efter bild efter bild… ja, ni fattar… på samma sak. Det är ok för mig, faktiskt. Men tillbaka till ämnet. Just Sayin´s tålamod. Hon höjde visserligen ett ögonbryn när jag avbröt turister i deras försök att ta en selfie eller groupie och få med lite bakgrund också och erbjöd mig att ta ett kort på dem åt dem, men hon sa inget och väntade snällt tills jag var klar med att hjälpa dessa främlingar att få ett bra minne av deras besök i vår fina huvudstad. Jag tog kort med deras egna kameror förstås. Jag har inget behov av att ha en massa random selfies eller groupies på folk jag inte vet vilka de är på min telefon. 

Det är störtskönt med människor man känner att man inte behöver ägna sig åt kallprat med trots att man inte setts på flera år och att onlinekontakten varit lite si och så under tiden där i mellan. Vi pratar mer i perioder och mindre eller faktiskt inte alls under andra perioder, men sedan när vi träffas så är det som att vi pratar varje dag och dyker in på intressanta och roliga ämnen direkt. Att prata väder för att värma upp behövs inte och det blir inga obekväma tystnader alls när vi ses. Underbart!

20180407_131422404009720.jpg

Vi åt och drack lunch på Ebenist vid Stortorget, vilket på intet vis var billigt men det var så trevligt att priset ändå inte sattes i halsen. Jag blev lite förvånad när servitören satte sig på en stol intill mig när han tog våra beställningar men sedan såg jag att han helt enkelt gör så med alla och jag upptäckte att jag tycker att det var väldigt trevligt. Familjärt utan att vara påträngande. Jag kan inte svara för hur Just Sayin´kände men jag tyckte att det kändes som att han hade all fokus på oss och valde att ha det på vår egen (sittande) nivå. 

Maten var supergod! Eftersom det var en fin restaurang (tack och lov fanns där bara en uppsättning bestick så jag slapp att känna mig tafatt) var portionerna lite i underkant men de hade ett väldigt gott bröd som servitören dessutom kom med mera av när vi bad om det. Jag brukar inte välja fisk när jag är ute och äter eftersom jag är lite rädd för att de ska använda hummerfond eller något annat med skaldjur i för att förhöja smaken av antingen fisken eller såsen, men nu stod det väldigt tydligt på menyn vad som serverades och därför valde jag torskrygg med aubergine, gurka och gurkskum. Den var så vacker att jag inte ville börja äta men när jag väl smakade (efter att ha tagit otaliga kort förstås) ångrade jag absolut inte att jag förstörde konstverket med mina bestick. 

20180407_133114204029826.jpg

Vinlistan var kanske inte så lång men de hade ändå ett bra urval. Vi delade på en flaska rosé och njöt storligen av det. Jag tog kort på etiketten för att försöka hitta vinet på bolaget sen. Hoppas det finns. Och att det inte kostar som på restaurangen. *haha* Det är så sällan jag träffar Just Sayin´att det var väl spenderade pengar igår, vi två småstadsmänniskor som frotterade oss med de stiliga storstadsmänniskorna. Och turister. Det fanns en miljard turister. Inklusive oss, kan tilläggas. 

20180407_122815748412437.jpg

Det blev ett relativt kort möte igår, bara fyra timmar, men det var timmar fulla av skratt och intressanta samtalsämnen och det gör att jag ändå känner att det var ett kvalitativt möte. Vi är bra på sånt, hon och jag. Kvalitet. I alla fall om vi får säga det själva. *haha* Jag har återigen lovat att åka upp på vintern men den här gången är ambitionen att göra det näst nästa vinter eftersom jag kommer att vara borta så pass mycket av den kommande vintern. Men jag ska upp dit! Jag vill verkligen uppleva en riktig vinter som den de har där uppe i norr. Jag hoppas dock att vi träffas både en och flera gånger till innan dess, vilket innebär att hon får höra av sig om hon ska ner och leka turist i storstan igen så att vi kan planera in en träff igen. 😀 

kommentarer
  1. Ametrin skriver:

    Å vi var i Göteborg och fick en vårchock! Det lät som en mycket trevlig dag i huvudstaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s