Våren

Publicerat: 10 mars, 2018 i Uncategorized

våren.jpg

Människor omkring mig svär över vintern som ännu ligger kvar runt omkring oss och suktar efter våren. Längtar, drömmer och trånar efter den. Våren är någon form av förlösning som ska rädda mänskligheten från den isiga och kalla vintern. Det pratas som om vintern är döden själv, med sina isiga vindar och karga landskap. Den elaka häxan i Narnia var en bringare av vintern och all världens hemskheter. Hon var en Isdrottning av det värsta slag. 

Nu anser jag visserligen också att hon var en Isdrottning av dess värsta slag, men inte för att hon föredrog vinter mot alla andra årstider utan för att hon vägrade släppa sitt grepp om den och låta naturen gå sin gilla gång. Det finns en anledning till varför naturen gör som den gör och den – och vi – mår bäst i att naturen får sköta det där själv. Att sedan människan sedan länge gör vad den kan för att styra naturen är något jag tror kommer att slå bakut. Kanske inte nu, kanske inte på väldigt länge men sen…. Naturen sköter sig själv bäst. 

Hur som helst så har vi haft en konstig vinter. Den kom, försvann, kom, försvann och sedan kom den med råge. Det var länge sedan det var så kallt i slutet av februari som det var i år och det var nog lika länge sen vi hade så mycket snö och fortfarande fick snö så här långt in i mars. Nu lutar jag mig inte alls mot någon statistik utan på mitt eget minne, så pekpinnar undanbedes. Det känns hur som helst som om mars inte varit en vintermånad de senaste åren och av kommentarerna jag hör från gemene man samt kommentarerna jag ser på sociala medier är jag inte den enda som känner så. Vintern kom sent och stannar långt in i en månad som allmänt anses vara vårens början. 

Det finns inget att vara orolig över. Våren är på väg. Vi har visserligen ganska mycket mer snö än brukligt men naturen har börjat kämpa emot. Ljuset håller sakta med säkert på att övervinna mörkret, häggen har skickat ut sina allergener ett tag och även om det blev lite lindrigare när den där köldknäppen kom så avstannade det inte helt, snön som faller nu blir till sörja på gatorna och min lindriga vårdepression knackade lite försiktigt på dörren för flera veckor sen. Den senaste veckan har den däremot bultat och bankat samtidigt som den skrikit om att bli insläppt. Jodå, våren är på väg.

Jag tänker inte påstå att jag blir deprimerad, så illa är det inte. Däremot blir jag låg som fan och får stora problem med orken och att motivera mig själv att göra sådant jag inte verkligen måste. Inte blir det bättre av att jag börjat få rejält ont i lederna igen men det är bara en bisak. Hade det varit juni, september eller januari nu hade jag hanterat den smärtan bättre istället för som nu, när jag kom på mig själv här om dagen med att tycka riktigt synd om mig själv. För att jag kände efter. Alltså, va? Vad håller jag på med? Det finns ingen mening med att känna efter när man har mer eller mindre kronisk värk och jag la av med det ganska omgående efter att jag börjat kunna gå igen. Innan dess var jag lite tvungen att känna efter för att veta om jag skulle klara av att ta mig dit jag ville eller behövde, men efter det har det mest varit när det gör utihelveteöverjävligtont som jag känt efter lite extra. 

Jag tackar nej till saker just nu. Roliga saker. Saker jag annars gärna gjort. För att vila. Jag måste vila för att orka med mig själv. För att få vardagen att funka. Ursäkterna är genomskinliga och trista men det skiter jag i. Våren är verkligen inte min tid och jag gör vad jag måste för att ta mig igenom den. Som tur är vet jag redan nu att det har gått över om några veckor. Jag är ännu bara i inledningsfasen och erfarenhet säger att det blir värre, men det är ändå en relativt kort djupdykning och sedan kommer jag att kunna njuta av resten av året. Våren får gärna komma hit nu, på en gång, och sedan försvinna lika snabbt så att jag slipper vänta på att energin ska återvända. Kan vi får senvår eller början av sommaren nu, tack. 

kommentarer
 1. Ametrin skriver:

  Du vill alltså få ett rejält skutt i utvecklingen 🙂 Gissar att det verkligen kan bli så bara den här konstiga vintern släpper greppet. Känns som att våren kan bli kort i år.

  • ~Sol~ skriver:

   Ja, ett rejält skutt vore trevligt. Dels för att slippa vårhumöret och dels för att gå från vinter till fullt utvecklade blommor och blad utan en massa frötjafs. Vore skönt. 🤗

 2. notgubben skriver:

  Om du varit man skulle jag ha rekommenderat dig att kolla testosteronnivån. Nu kan jag inget annat än önska dig en god och glad och sinneshöjande vår!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s