Internationella kvinnodagen

Publicerat: 8 mars, 2018 i Uncategorized

8 mars

 

Idag är det den 8 mars och över hela världen firas den internationella kvinnodagen. Nu tycker jag inte att det är fel att fira kvinnor men ska det verkligen vara så att vi låter världen fira oss samtidigt som vi kräver den jämlikhet vi har rätt till men ändå får se manliga privilegier gå före i form av lön och andra förmåner inom jobbsektorn, där kvinnor inte alls får ta den plats det utåt sett anses att de ska ha, där en kvinna kan säga en sak femtioelva gånger utan att hörsammas medan en man ryggdunkas när han för första gången upprepar det hon sagt , där #metoo avslöjat hur kränkta kvinnor blir varje dag, när män anses macho och duktiga när de tar hand om sina egna barn medan kvinnor ses ner på om de jobbar mycket medan de har småbarn och hur man ser på manligt och kvinnligt? 

Vad visar det för signaler? Jag tycker personligen att det visar att vi är nöjda. Det är vi inte. I alla fall inte jag. Jag vill leva i en värld där Internationella kvinnodagen är en påminnelse om kampen som tog oss till vår rättmätiga plats i samhället och inte i en värld där man firar kvinnor varje år men där man sedan återgår till gamla vanor redan innan dagen är slut. 

Jag tycker att kvinnan absolut förtjänas att firas. Varje dag. Utan att det behövs en speciell dag då man gör det. Kvinnan är fantastisk! Varje dag. 

Jag har full förståelse för att en sådan här dag finns och jag ser inte det negativa i att det skapades en sådan dag. Men numera borde dagen vara förlegad förlegad, i alla fall här i Sverige. Anledningen till att jag känner så är att vi ska ha kommit längre än så och att det jämställda samhälle vi säger oss ha i så fall ska ha både en mans- och en kvinnodag som firas. Inte för att det är orättvist mot männen att de inte har en sådan dag utan för att vi borde ha kommit så långt att kvinnor är en självklar del i samhället. En del som respekteras, ses, värderas och uppskattas lika mycket som män. Om man sedan firas lika mycket är det helt ok. 

Jag inser naturligtvis att det är annorlunda runt om i världen och att många kvinnor fortfarande kämpar för det vi idag anser vara självklara rättigheter, men det innebär inte att vi är så bra som det låter om man lyssnar på regering, företagsledare och andra ”auktoritärer”. Istället kämpar kvinnor i Sverige idag fortfarande för lika lön, lika värde, rätten till sin egen kropp, respekt och att anses vara en fullvärdig medlem av samhället. Vi är inte där vi borde vara. Vi har en bra bit kvar att gå. Missförstå mig rätt, jag anser att vi ska fortsätta vara aktiva och kämpa för kvinnors rätt runt om i världen även om vi går i mål här. Men inte genom att gratulera kvinnor på den internationella kvinnodagen utan genom att vägra acceptera de orättvisor som tvingas på oss som kvinnor. 

Vi behöver fira både män och kvinnor, bara för att vi kan. Men vi ska inte fira att vi är mindre värda, är vara mans leksak, där könens olikheter gör att kvinnan anses svagare och av någon anledning förtjänar lägre lön för samma arbete.  

Därför väljer jag att celebrera kvinnan för den hon är utan att säga Grattis på internationella kvinnodagen. Jag känner nämligen att ett Grattis till att vi kommit dit vi är idag innebär att vi nedvärderar vad vi faktiskt är värda eftersom vi idag har alla faktorer som behövs för att ha kommit i mål. Världen omkring oss (läs; i västvärlden och speciellt Sverige där jag bor) uppmärksammar olikheterna och orättvisorna, inlusive arbetsgivare, skillnaderna belyses, män har börjat inse att feminism inte är att skrika på gatan om våra rättigheter utan att det handlar om att båda könen behövs för att vårt samhälle ska fungera och att kvinnans insatser är lika mycket värda som männens och att man inte behöver vara rabiat eller ens kvinna för att vara feminist. Man behöver bara tro på människors lika värde och agera därefter. Detta vet vi. Detta pratas det mycket om. Företag går ut och pratar om sin värdegrund. Vi kan. Vi vet. Vi ser. 

Ändå är det få, om någon (?), som går i bräschen för att korrigera de orättvisor i form av olika lön och olika erkännande för det man utför vi möter i arbetslivet. Som ser en mammas insats lika viktig som en pappas. Där en kvinna anses lika kompetent och intelligent som en man. Där kvinnor ges rättvisa förutsättningar. Internationella kvinnodagen är därför inte som en födelsedag som ska firas, även om vi absolut ska fira kvinnor för vad de är, utan en påminnelse om att vi trots allt är alldeles för långt ifrån där vi ska vara än vi borde vara. 

Därför uppmärksammar jag den Internationella Kvinnodagen för vad den är; ett tecken på att världen och Sverige fortfarande har mycket jobb kvar att göra i frågan om kvinnors lika värde. 

kommentarer
 1. Ametrin skriver:

  Ja … det är en bra bit kvar. Såg nyss en bild på fb med män som i dag … 2018 … propagerar för sin (obs sin) rätt att ha hemmafruar! Och därtill all annan skit som sker mot kvinnor. Nog behövs den där dan allt.

  • ~Sol~ skriver:

   Skojar du? Rätt till hemmafruar? Jag vet inte ens vad det betyder..? Annat än att de verkar vara oerhört förlegade, förvirrade och ute och cyklar förstås.

   Ja, vi har fortfarande lång väg att gå. 😞

   • Ametrin skriver:

    Nä tyvärr inget skoj. De var ett gäng som stod med en banderoll med texten att hemmafruar skulle vara en manlig rättighet. Samma typ av gäng som anser att alla inte är välkomna här för övrigt. Snedvriden människosyn åt alla håll …

   • ~Sol~ skriver:

    Jag finner inga ord.
    Sådana människor är väldigt oupplysta. Tyvärr ofta självvalt så. Jag ömkar dem och hoppas innerligt att deras val av ignorans och okunskap inte smittar av sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s