Direktuppladdning?

Publicerat: 24 februari, 2018 i Uncategorized

 

instagram

När Instagram kom var jag riktigt betagen med appen. En app som är till för att ta en bild och lägga upp den direkt, för att andra också ska kunna ta del av vad man själv upplever som värt att lägga upp. Vad finns att inte gilla, liksom? Det spelar ingen roll att alla inte gillar det jag delar, trots att jag gillar feedbacken och måste erkänna att jag blir löjligt glad över att få kommentarer och nya följare. Sån är jag.

Det jag däremot inte är lika nöjd med är den utveckling som varit. Den som gör att Instagram blir mer och mer som Facebook, med reklam, förslag, sponsrade inlägg, rekommenderade konton och allt vad fan det är. Jag är oerhört less på all den skiten och har ganska många gånger suckat av frustration över att inte bara se bilder upplagda av de personer jag själv valt att följa och att utöver det kunna gå in och söka efter nya, intressanta personer att följa när jag själv känner för det. Att jag sedan förstår att Instagram är en gratisapp som behöver finansieras på något vis är en annan sak. Jag både vet och förstår att Facebook äger Instagram numera och att det därför blir mer och mer lika. Det behöver inte betyda att jag gillar det. 

Något annat jag tycker är lite tråkigt är att många, kanske till och med de flesta?, av de mest följda kontona inte längre är Instabilder. Direktuppladdningar är ett minne blott. Nu pratar jag inte om de filter som Instagram och andra appar tillhandahåller utan att bilder tas med annat än en mobilkamera och att de körs genom minst ett fotoredigeringsprogram i datorn innan de hamnar på Instagramkontot. Ljus, djup, färger och allt vad det är pillas och trixas med tills kontoinnehavaren är nöjd. En del är till och med så redigerade att de på intet vis kan ha varit taget som det ser ut utan uppenbart är förändrade och omskapade. Att det är två eller fler bilder som sammanfogats och skapat en ny bild. Bilderna är fantastiskt vackra och oerhört skickligt gjorda men jag tycker ändå att det är trist. 

Sen förstår jag absolut att man använder det här sociala medlet till att nå ut till allmänheten. Det finns så otroligt många fotografer som fått möjlighet att visa upp sin talang och hårda jobb på det här viset. Men när kontot matar perfekt bild efter perfekt bild, där inte ett hårstrå eller grässtrå ligger fel och där horisonten alltid skimrar av djup och färg eller där människorna är så tydliga att man kan räkna persikofjunen i ansiktet på modellen på vad som ser ut som femton meters avstånd och där ögonen är som gnistrande ädelstenar med fylliga ögonfransar och är lika tydliga på femton meters avstånd blir det tydligt att det knappast rör sig om oredigerade direktuppladdningar. Missförstå mig rätt. Fotograferna (där i räknar jag nu alla som lägger upp bilder på Instagram) gör ett fantastiskt jobb och visar definitivt upp sina kunskaper och kvalifikationer i både fotografering och redigering men för mig blir ett sådant konto ett hån mot vad appen från början stod för. 

Jag lägger ibland upp bilder som är tagna med min systemkamera, det erkänner jag. Anledningen till det är att jag inte alltid är tillräckligt nära det jag vill fota för att det jag vill med mobilkameran eller att jag har slut på batteri på mobilen (händer mer ofta än jag är nöjd med numera, det är nog dags att uppgradera snart). Jag är däremot helt nollad när det gäller fotoredigering, så ingen av mina bilder har genomgått något sådant program. Nu är det dock över ett år sedan jag la ut en bild som inte är tagen med min mobilkamera och det är som sagt inget jag gör ofta. 

Jag tycker absolut att man ska använda Instagram för att nå ut till allmänheten. Till världen. Herregud, de vore ju korkade annars. Men jag tycker samtidigt att det är trist att själv idéen om direktuppladdade bilder, här och nu, enkelt och inte så fixat försvinner när allt fler fotografer tar över. Eller när kändisarna retuscherar allt selfies de lägger ut. Jo men tjena, liksom. För alla har ju en midja som ett barn når runt med sina händer, en rumpa som en pumpa, ögon som Bambi, perfekta tänder och inte en enda blessyr på hela kroppen. Jag följer en del fotografer och är väl medveten om att det är professionella bilder som visas, men i det stora hela följer jag människor som lägger ut bilder som inte är så redigerade. Tyvärr finner jag att det är allt svårare att hitta sådana konton att följa, i alla fall om det handlar om någon som inte är en irl-kompis eller bekant. Att hitta den där amatören med mobilkamera på andra sidan jorden är svårare när duktiga fotografer med redigeringsprogram tar upp så mycket plats i sökflödet. 

Nåja, jag har inga planer på att sluta använda appen, reklam, sponsorer och professionell redigering till trots. Det hindrar dock inte att jag svär och är frustrerad över fenomenet. I detta är jag nog lite typiskt svensk. Mycket gnäll, ingen verkstad. *haha* Jag skulle dock uppskatta om någon kunde skapa en liknande app för professionella fotografer, så att de har ett eget forum för att sprida sina otroligt vackra och makalösa alster. Jag skulle även uppskatta att slippa alla dessa sponsrade och rekommenderade inlägg som gör att jag får skrolla för evigt för att titta igenom de konton jag följer. Och när jag ändå håller på kan jag ju även passa på att gnälla över det där korkade jävla upplägget med att inte ha bilderna i kronologisk ordning utifrån när de läggs upp längre. Sånt skit kan stanna på Facebook, där det i alla fall finns en knapp där man kan välja top stories eller most recent. Jag avskyr att Facebook väljer att ha top stories som defaultinställning och att man måste ställa om det varje gång men går in samt att jag inte hittar någon sådan möjlighet att ställa om det på mobilen (jag kan naturligtvis titta på senaste, men det blir ändå knepigt) men där kan jag leva med det eftersom jag ändå har ett val. Något sådant finns inte på Instagram, vilket gör att jag kräks extra mycket över det där. 

Någon annan som upplever det som jag eller är det jag som är överkänslig. Inte bara den kronologiska ordningen utan även det andra jag tagit upp, menar jag? 

kommentarer
 1. Ametrin skriver:

  Stör mig på exakt samma grejer när det gäller insta-funktioner! Deras eviga tjatande om att slå på aviseringarna som jag kopplat ur medvetet för att jag inte vill ha dem. Men varje gång jag kommer in finns där en tjatig påminnelse oavsett hur många gånger jag än kryssar ner det. Enerverande!
  Men bildredigering ägnar jag mig en hel del åt själv så den delen bekommer mig såklart inte. Sällan jag lägger upp bilder från systemkameran men de jag tar med mobilen hamnar rätt ofta i behandling. Ibland bara lätt, lite ljusfix och så. Men ibland också rediga förändringar. Jag tycker det är kul! Ser det som en konstform helt enkelt.

  • ~Sol~ skriver:

   Men ja! Den där otroligt dryga ”aktivera notifikationer” är ett jävla elände. Ursäkta mitt språk men jag blir så oerhört less på den att jag ofta struntar i att uppdatera så där lite bara för att, som jag gjort förr.
   Jag vet att många ägnar sig åt bildredigering och så länge det är med måtta förstår jag att man gör det. Däremot så blir det ju inte längre en instagram (från ordet instant, om jag förstått det hela rätt)bild på samma vis när det genomgått en regelrätt redigering och där man kanske tagit bort eller lagt till saker för att få till bilden som man vill ha den. Inget fel i det, men det borde finnas en speciell app för sådant. Tycker jag. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s