Proportioner

Publicerat: 30 januari, 2018 i Uncategorized

världskarta

Jag älskar frågespel. Ju fler, desto bättre. Ämnet ska förstås vara roligt men eftersom jag är intresserad av så otroligt många ämnen eller lätt blir intresserad av något nytt när jag antingen bara hört talas om det eller fått lära mig något litet om dem. Jag är som en svamp som suger upp allt som kommer min väg. Matematik och det fältet är väl inte direkt min starka sida, men i övrigt kan jag lite grann om ganska mycket. 

När jag spelar dessa frågespel, t ex Triva 360, Backpacker, Jet Punk eller vad det nu är, så kommer det ibland upp frågor om geografi. Det jag mer specifikt tänker på just nu är jämförelser om hur stort ett land är jämfört med ett annat och vart på kartan landet ligger. Huvudstäder är också vanligt förekommande, men det är ändå de två förstnämnda jag fastnat på. Det föreligger sig nämligen inte som man tror. De länder vi tänker på som stora är relativt små i sammanhanget och tvärt om. Men det blir väl så när kartmakarna centrerar den egna kontinenten och gör att den drar till sig blicken? 

Men det jag trodde mig veta om kartan är bara att lära om. De länder jag tänker mig är stora är inte speciellt stora i jämförelse med länder jag sett på annat håll på kartan och tyckt vara ganska små. Det handlar självklart om perception och hur länderna ligger i förhållande till varandra samt att det blir svårt att jämföra när ett ”mindre” land ligger intill ett enormt land. Att Ryssland, Canada, Kina, Brasilien och USA är stora har vi stenkoll på. Men handen upp för alla som i sitt stilla sinne uppfattar Frankrike som ett ganska stort land? Ändå hamnar Frankrike på 48:e plats på en lista över världens till ytan största länder och 50:e på en annan. På den senare räknade de bland annat Antarktis, vilket jag i regel inte brukar göra eftersom det ju är en massa av is där många länder har områden de kallar sina. Hur som helst, nu när vi klargjort att det finns ungefär 50 länder i världen som är större än Frankrike kan vi ju ta och gissa hur Sverige ligger till i Europa i jämförelse med vart Frankrike ligger. Någon som vet på rak arm? 

Tro´t eller ej men när det gäller storlek enligt yta så kommer enbart Spanien mellan Frankrike och Sverige. I Europa alltså. I annat fall så ligger det sex eller åtta länder i mellan, beroende på vilken lista man väljer att läsa. Sverige är näst efter Spanien i storleksförhållande till Frankrike. Sug på den ni! Eller ja, det gjorde i alla fall jag när jag förstod hur det låg till. Att jag vet att spetsen skulle hamna strax ovanför Rom om man sätter en nål vid Ystad och vänder landet upp och ner spelar ingen roll. Det är en sak att veta om det och en annan att se det framför sig. Ryssland är utan tvekan störst, även i Europa. Därefter kommer Ukraina, Frankrike, Spanien och sedan Sverige. ”Lilla” Norge kommer på sjätte plats medan Tyskland hamnar nere på sjunde plats, tätt följd av Finland. 

Då kör vi ytterligare en handuppräckning. Vilka av er är säkra på att Japan är mindre än Italien? Jag var det. På kartan ser Japan med alla sina öar så otroligt små ut. Visserligen är inte Medelhavets Stövel så där jättestort heller, men jag har ändå alltid uppfattat att Italien är större än Japan. Jag hade fel. Japan är inte bara större än Italien, som ligger på 10:e plats i Europa, utan även Tyskland. Japp. Japan hade knuffat ner Tyskland till en åttondeplats och själv hamnat strax efter Norge i förhållande till yta. 

Nu pratar jag yta som faktiskt yta och räknar inte med de extra ytorna de får av sina territorier eller ockuperat land. Om man gör det hamnar USA på en tredjeplats medan de egentligen ska ligga på fjärdeplatsen efter Kina. När jag jämfört länderna i Europa har jag heller inte räknat med de ytor som ligger på den asiatiska sidan, så som gäller för t.ex Ryssland, Kazakstan och Turkiet. Således hamnar Turkiet på en plats långt ner på listan trots att det egentligen är bra mycket större än Frankrike. Därför är det här inlägget lite missvisande gällande faktiskt storlek, precis som de där förbannade kartorna jag tittat på hela mitt liv är. 

Det retar mig att jag fått en sådan felaktig bild av världen. Inte för att det spelar någon som helst roll i min vardag utan för att jag lärt mig något som inte är sant. Jag förstår även att det till viss del är mitt eget fel som antagit att mina ögon inte spelar mig några spratt. Att ha Europa centrerat på en karta gör att man upplever det som ”viktigare” än vad det är och ögonen zoomar in på länderna där. Åh, det har alltid varit en självklarhet att Europa är litet i förhållande till andra kontinenter, men att det är så pass litet som det är var ändå en aha-upplevelse. Vet ni att det bara skiljer ett par hundra tusen km² i storlek mellan hela Europa och världens andra största land Canada. Då är Europa 44 länder medan Canada bara är ett. Liksom Europa har Canada också en hel del obebodda områden, men det är inte själva populationen jag funderar på så den lämnar jag därhän. 

Jag tänkte jämföra med Ryssland men det blev bara löjligt. Med sina 17 100 000 km² vinner de lätt över Europa med sina pluttiga 10 180 000 km². Den enda kontinenten som är mindre än Europa är Oceanien, men även där pratar vi om att ett enda land som själv ståtar med 7 692 000 km² medan övriga är små, om inte till och med mikrostater, som tillsammans utgör resterande av kontinentens yta. Australien är större än vi tror. Det ser ändå rätt hyfsat ”litet” ut på kartan men lägger man Australien ovan på USA på en karta så ser vi att det inte skiljer allt för mycket ändå. 

Vi ska inte bara tro att det är som vi uppfattar saker. Jag blev helt ställd när jag satt och studerade kartan en sen kväll för några veckor sedan och insåg att precis hela Sydamerika ligger öster om Florida. Så kan det väl ändå inte vara?!? Sydamerika ligger ju under Nordamerika, för sjutton bövlar! Jodå, jag använde till slut en karta med längdgrader och fick svart på vitt. Det ligger fortfarande söder om den nordliga amerikanska kontinenten men nej du, inte sjutton ligger Sydamerika under Nordamerika. Sydost om Nordamerika är den korrekta platsangivelsen, trots att det känns som om någon skojar med en. 

Nej, nu gäller det att tänka om. För min egen skull, förstås. Det påverkar inte mitt liv på något vis att fortsätta tänka som jag gjort, det handlar mest om att jag inte vill tänka fel. Jag menar, hur svårt kan det vara att göra om och göra rätt. Eller ja, tänka om och tänka rätt menar jag förstås. Jag kan inte göra något åt hur kartmakarna skapar sina alster eller att man måste centrera något och att de då självklart väljer att sätta sin egen kontinent i mitten. Alltså får jag göra något åt min egen perception och se saker på ett annat sätt. 

kommentarer
  1. Ametrin skriver:

    Det ska vara du till dessa studier! ☺ Skulle aldrig komma på tanken själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s