Norge I

Publicerat: 24 oktober, 2017 i Uncategorized
20171019_110127 (3)

Nu bär det iväg! hRaven är pixlad för att jag ska slippa få skäll. 😀

Jag har som sagt varit i Norge tidigare, men då bara avstickare över gränsen och aldrig över en natt. Nu kan jag med gott samvete säga att jag varit i Norge ordentligt då jag tillbringat hela tre nätter där. Två av nätterna var på samma ställe medan natten i mellan dem var många timmar bort. Mer om det sen. Nu har jag i alla fall varit i Norge ordentligt och ta mig sjutton om jag inte sett både en och flera fjordar med mina egna ögon också! Ytterligare en √ på min lilla Bucket List avklarad. Men nog om det nu.

Tro nu för all del inte att ni kommer undan så enkelt. Jag lämnar det inte vid ett enkelt konstaterande utan ska självklart berätta mer om min och hRaven´s resa ihop. Konstigt nog är det vår allra första trip någonstans alls tillsammans, om man bortser från de obligatoriska resorna med skolan. Jag vill minnas att sista gången var en Stockholmsresa då vi skulle besöka Rosenbad, men den gången umgicks vi inte ens under dagen. Efter det obligatoriska sprang jag lite som jag kände för och stötte på klasskamrater lite hipp som happ och umgicks med dem en stund innan jag fladdrade vidare. Lite så där som jag kan var fortfarande. Jag har inget behov av att hänga ihop in höften med någon.

Dra pekaren över bilderna om det inte finns någon bildtext, då ska den hoppa fram.

 

Hur som helst, efter att ha känt varandra väldigt väl i nästan 35 år gjorde vi i alla fall vår första resa ihop. Av alla de slags resor man kan välja så valde vi en road trip genom Norge. Ni som bilat i Norge vet nog bättre än vi vad vi gav oss in i. Herregud, sådana vägar! Nu körde ju den stackarn precis hela vägen också, så jag är lite imponerad av att hon inte tappade humöret av irritation och trötthet en enda gång. I alla fall inte på mig. Hon har däremot en lite gullig (o)vana att prata med andra bilister under tiden hon antingen talar om för dem att de kör som idioter, att alla bilar har blinkers och att vad de är till för och att hon är imponerad och förfärad över att de som uppenbarligen kan vägkrokarna uppe i bergen saknar en skruv eller två. Hon och jag höll däremot sams hela vägen. Jag tror att det enda tillfället som vi blev aningen irriterade så var det inte på varandra utan för att Norge är usla på skyltning överlag och tror att man hinner svänga av en 80-väg med fem meters framförhållning. 

IMG_0850

Smala, krokiga och allt annat än välunderhållna.  Vi är dessutom väldigt högt uppe, ändå höjer sig topparna en bra bit över oss.

Vägarna; Ja, vad kan man inte säga om Norges vägar? Jo. Det vore ju synd att säga att de är bra. Det vore det verkligen. Nu pratar jag inte om vägarna runt Oslo, de är rätt schysta och där kan man köra 100 eller 110, men övriga vägar är helt galet dåliga. Smala, krokiga (även där de inte behöver vara det) och på många ställen lämnade asfalten mycket att önska. Jag förstår fullständigt att man valt att anlägga vägarna där de gamla häst- och vagnkärrorna en gång dragits och att man liksom då valt att följa älvarna och de raviner som skapats runt älvarna eftersom man då slipper ta sig upp och över själva bergen, men att inte se till terrängen efter nya, bättre och kanske rakare vägleder där man kan göra bredare och säkrare vägar när man bygger nytt är helt ofattbart. Tunnlarna som finns, bland annat Laerdalstunneln som med sina 24,5 km är världens längsta vägtunnel, spar mycket tid och möda, vilket kändes riktigt bra efter att ha åkt på de där serptentinvägarna i några timmar. 

IMG_0701

En utav de 50 tunnlarna vi åkte igenom på sträckan mellan Oslo och Bergen. Och tillbaka.

Tunnlarna; I och med att vi åkte mellan Oslo och Bergen hann vi avverka 50 tunnlar av olika längd under vår färd. Den ovan nämnda Laerdalstunneln är den längsta i världen och således såklart även den längsta i Norge. Den ligger nästan i anslutning till Norges näst längsta tunnel, Gudvangatunneln på 11.4 km, vilken vi också åkte igenom.  Det blev som sagt rätt skönt med tunnlar till slut, speciellt efter mörkrets infall och det dessutom regnade ganska friskt ett par timmar. Tunnlarna var olika väl upplysta men alla hade brandsläckare och nödtelefon på regelbundna avstånd och många av dem hade synliga service- eller evakueringsutgångar. Det kanske alla har, men vi såg dem inte i alla tunnlar. 

20171021_153355948783829.jpg

Vi skrattade lite åt att berget vi sett dagen innan försvunnit.

20171021_1621511688888691.jpg

Tio minuter senare kom berget fram igen. Dagen innan fanns det ingen snö där alls.

Fjällen; Jag vet inte riktigt vilka ord jag ska använda för att göra dem rättvisa. Vi åkte högt över havet, så högt att vi under perioder hade moln nedanför oss i dalgångarna. Flera gånger körde vi igenom själva molnen. Tjockt, blött, vitt dis som låg som en tät dimma över nejden. Att det var moln och inte dimma var tydligt när vi kom in i områden där sikten var bättre. Som hRaven kommenterade innan vi satte av på morgonen; ”Molnen kramar bergen.” Och det gjorde de verkligen! Hur högt upp svävar molnen egentligen? Vi såg att vi var väldigt högt upp, det fanns tillräckligt med raviner och djupa dalar för att övertyga oss om det, men även dessa raviner och djupa dalar måste i sig ligga väldigt högt upp för att vi skulle köra bland molnen. Sen var det fjällen…. Vi åkte över Valdres med sina höga toppar och strax söder om fjällkedjan Jotunheimen, vilket är det område i Norge där Norges och Skandinaviens högsta, Galdhöpiggen, och nästa högsta, Glittertind, berg ligger. Tänk er att vi var högt uppe bland molnen. Ändå reste sig dessa majestätiska formationer sig högt ovanför oss. När vi passerade dem på fredagen var de flesta snöfria. När vi passerade dem igen på lördagen var de alla tydligt snöklädda och vid den högsta punkten längst E16 snöade och blåste det kraftigt. 

20171019_2303581060141410.jpg

Första rummet på motellet. 

Motellet; Det var inte helt enkelt att hitta dit, speciellt inte som klockan var mycket och Norge inte riktigt tror på gatulampor på landet. Inte ens om det faktiskt ligger ett samhälle där. Det var becksvart och var helt omöjligt att se ens med hjälp av helljus på bilen. Det slutade med att jag fick ringa och prata med receptionisten på motellet, vilket i ärlighetens namn inte hjälpte alls. ”Ser du kullen? Vi är nedanför den” och ”Det är ett stort, vitt hus” var hans bästa vägbeskrivning. Nej, vi såg ingenting. Vare sig kulle eller ett stort, vitt hus. Jag tittade på google maps och hittade inte någon som helst markering på den om något motell heller. Jag ringde upp igen, körde ner för vägen det skulle ligga på och… nej. Fanns helt enkelt inte på kartan. Till  slut tryckte jag av ren frustration på Google Earth och voila! Där det stod att det ska vara ett sjukhus såg konturerna av huset ut som den bild av motellet jag sett tidigare. När vi körde dig (igen, vi hade kört förbi där fyra gånger redan) insåg vi att det fanns ett enormt plank som skymde hela huset från vägen. Visste inte nissen i receptionen det?!? 

20171021_214509697658665.jpg

Tänk er att den här bilden möter nästa bilds nedre del och bildar en helhet…

20171021_2143141492943750.jpg

Vårt andra rum på motellet

Nåja, vi kom dit och checkade äntligen in. Det var uppenbart att det var ett nedlagt sjukhus som någon gjort om till motell, men vi tänkte inte överdrivet mycket på det förrän vi kom in på rummet. Det var utan tvekan ett sjukhusrum med uttag för syrgas, ringsignal till sjuksköterska och hela den panelen ovanför sängarna kvar. Vi tittade på varandra och mumlade båda något om Gökboet. Det var allt annat än inbjudande, men vad fan? Vi skulle bara sova där innan vi åkte vidare mot Bergen och vi var trötta. En snabb måltid bestående av en knorrs snack pot var och sedan däckade vi bums.

När vi stannade till där igen (ja, vi hade bokat två nätter där innan vi visste bättre) fick vi ett annat rum. Det måste ha varit ett kontor eller ett fikarum för personalen tidigare. Långsmalt och med fönster på ena sidan av rummet. Nu hade de ställt en säng vid fönstren vid långväggen och den andra sängen för en tom bokhylla längst samma vägg. Det var precis lika oinbjudande som det första rummet, men återigen skulle vi bara sova där och sedan åka vidare. Toa och dusch fanns ute i korridoren, men även det funkade. Är det road trip på budget så är det. Jag vet däremot att aldrig boka där för att få en romantisk och mysig upplevelse. *haha*

20171020_203759

Hotellrummet kändes mycket mer välkomnande än motellet.

Hotellet; Här kan vi däremot prata om mysig upplevelse! Jag valde det här hotellet lite på måfå, med det kriteriet att det ändå skulle vara hyfsat billigt och ligga nära hamnen. Thon Hotel Orion checkade båda de boxarna utan problem. Det var vanliga priser på hotellet och tog inte ut de höga priser jag fann hos andra hotell som bokstavligen låg på Bergen Bryggen (den gamla delen av Bergen hamn). Närmare hamnen än så kommer man inte. Det här hotellet är oerhört måna om sina gäster. Vi ramlade in sent, strax före klockan nio på kvällen, och de förklarade glatt att vi hade tur som hunnit innan nio eftersom de bjuder på ett lättare kvällsmål bestående av soppa, bröd, kallskuret, frukt, te, kaffe och juice på översta våningen och att vi hann upp innan de stängde. Vi skyndade upp på rummet, ett mycket trevligt rum ska jag tillägga, slängde av oss jackor och väskor och fortsatte sedan vidare upp till panoramavåningen. Maten var god och riklig, atmosfären var mysig och inredningen var… färglad. Inget fel i det, men det var rätt många färger och mönster som samsades på liten yta vilket fick mig att haja till lite innan ögonen vande sig. 

20171020_204853

Kvällsvickning som hotellet bjöd på.

Hotellfrukosten ska vi sedan inte prata om. Herregud. Det var det mest fantastiska jag sett. Olika sorters bröd, pålägg så att det fanns till alla smaker, ägg på sex olika vis, tre sorters korvar, varma bönor, kalla bönor och bönsallad, stekt potatis, varma tomater med basilikapesto, bacon, stekta champinjoner, färsk frukt, färska grönsaker i massor, fil och yoghurt med flingor, nötter, torkad frukt och sylt, bullar, muffins, smörkakor och ostar av flera olika slag som gjordes sällskap av tre eller fler olika sorters kex. Det var galet! Och gott!! Jisses så gott det var. Jag såg dessutom att man kunde göra sig ett lunchpaket att ta med för 99 nkr. Nu valde vi bort det eftersom vi inte hade några kylmöjligheter under färden, men det är ju helt klart ett bra alternativ om man ska vara kvar på hotellet och kan använda deras kyl. Om man nu får det? Jag hade ingen behov av det och frågade således inte. Men minibaren har ett kylskåp så man kan nog ställa in det där, om det kniper.

Jag skulle absolut rekommendera hotellet ifall någon frågar. Trevlig personal som visade att de fanns där om vi behövde något utan att vara påträngande, reception dygnet runt, bra pris, verkligen schyst med kvällsvickningen, hur bra läge som helst, suverän frukost och återigen en betoning om hur trevlig personalen var och vilken bra service de har. Att det ligger in anslutning till både Bergen Bryggen och Bergenhus Festning är bara en trevlig bonus. 

Resans första; 

 • Resa med hRaven
 • Natten i Norge
 • Turen igenom världens och Norges längsta vägtunnel
 • Turen genom Norges näst längsta tunnel
 • Åkt bil ovanför molnen
 • Ätit skivad brunost
 • Besöket i Halden och Fredrikstens fästning
 • Stå vid platsen där Karl XII blev skjuten med en knapp i huvudet
 • Besöket i Bergen
 • Sett en stavkyrka
 • Sett en fjord 
 • Doppat handen i Nordsjön (om inte Skagerack och Kattegatt räknas)
 • Sett Jutlamannen
 • Förstå att norrbaggar trodde starkt på troll och oknytt förr. Har ni sett deras berg och skogar?!?
 • Middag på Monroes i Sandviken

Det finns säkert fler första saker att nämna men detta är de jag kommer på nu. 

kommentarer
 1. Ludwig Sörmlind skriver:

  Kul läsning! Norge är fantastiskt vackert när det bjuder till. Jag var där första gången 2015 och planerar en ny resa inom kort. 🙂

 2. Ametrin skriver:

  Trevligt att få hänga med. Aldrig varit i Norge förr. 😊 Vad olika det är ändå i dessa nordiska länder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s