Den där listan

Publicerat: 11 oktober, 2017 i Uncategorized

IMG_9652            20170614_111259              20170614_163937

 

Jag skrev senast i juni om den där mentala listan med saker jag vill hinna göra innan jag sparkar omkull hinken jag har. Då var jag till både Algars vattenfall och Guadalest under en och samma dag och kunde otroligt nog pricka av två av mina listade punkter samtidigt, något som faktiskt kändes rejält surrealistiskt. Nu skulle jag inte kunna räkna upp allt som finns på listan bara så där eftersom jag egentligen skulle vilja hinna uppleva så otroligt många äventyr på ett stort antal olika ställen i världen, men det finns ändå några punkter som är mer markerade än andra. Vattenfallen och Guadalest tillhörde dem, därav den surrealistiska känslan jag upplevde när jag varit där på samma dag. 

En annan fetstilad punkt är de Three Sisters i The Blue Mountains. Jag vet inte riktigt hur gammal jag var när jag läste om dem första gången men jag och morsan pratade om det tidigare idag och konstaterade att det var när jag var runt 12 eller 13 år. Jag har sett otaliga bilder på denna bergsformation sedan dess, den där bergstoppen som genom erosion blivit tre pelare som står som vakter mot dalen nedanför. Jag fick snabbt reda på att den ”aboriginska” legend som berättas om systrarna är fejk och så pass ny som från 1920-30-talet, så den har jag inte fäst mig speciellt vid. Däremot fascinerar själva formationerna mig. Den och de där trapporna och bushstigen man kan gå, den som kallas The Giant Stairway, som leder till (man kan till och med stå på minst en av dem!) och ned förbi dessa tre systrar. 800 trappsteg av både sten och metall som ger ett helt nytt perspektiv än att ”bara” stå vid utkikspunkten Echo Point och titta ut över systrarna och dalen. När man kommit ner kan man vandra i en och en halv timme för att komma till Katoomba vattenfallen och den natursköna järnväg som leder runt och visar än mer av denna otroliga natur. Och nej, man behöver inte gå uppför alla trappor igenom man inte vill, det går även bra att ta den kostnadsfria linbanan som hjälper en upp. 

the three sisters

Echo Point med vy över The Three Sisters, The Giant Stairway, vandringen, järnvägen och linbanan är något jag hoppas kunna uppleva när jag åker till Australien nästa vinter. Jag har tänkt avsätta några dagar i Sydney och en extra dag för att kunna ta mig upp i bergen. Systrarna bor bara 2 timmar utanför Sydney och som den stora turistattraktion den är utgår jag från att det finns bussar eller tåg som går dit. Kniper det med tid får jag planera in en övernattning där, vilket kanske är en idé i vilket fall eftersom rykten säger och bilder jag sett visar att utsikten över dessa kvinnor är helt magisk. Men när jag är så nära som bara några timmar bort vore det galet att inte göra allt jag kan för att checka av ytterligare en stor punkt på min lista. 

En av de stora punkterna är något som ligger så pass nära att folk förundras över att jag inte redan prickat av den. Anledningen till att jag inte har det är egentligen ganska enkel. Jag har inget körkort. Utan körkort blir vissa saker dyrare, som till exempel att resa inom landet och i dess ”närområden”, och i kombination med min tidigare väldigt ansträngda ekonomi fanns det helt enkelt inte möjlighet till att göra sådana utflykter. Under senare år har jag fått en stadigare ekonomisk grund och när hRaven frågade om jag ville följa med henne till Halden för att se platsen där Karl XII mötte sitt öde var jag inte sen att övertyga henne om att ett tillägg på turen var en bra idé. Jag har nämligen aldrig sett en fjord och detta mäktiga naturfenomen har kittlat min fantasi sedan så långt tillbaka jag kan minnas. Jag vill se en fjord! 

gudvangen-norway

Gudvangen, som ligger längst vägen till Bergen. Bild lånad av https://www.azamaraclubcruises.com/se/gudvangen-norway-cruises

Nu är det dags. Redan i slutet av nästa vecka styr vi näsan mot Halden för att avverka den första etappen av vårt äventyr. Det ska bli superroligt! Jag och hRaven har inte varit på något större äventyr ihop på alldeles för många år nu och under den här resan får vi båda några önskningar tillfredsställda. Jag får se Norge och en fjord. En fjord! Jag får dessutom se Bergen med dess fantastiska hamn och den stavkyrka som ståtar lite söder om staden. Hon får se Karl XII´s sista anhalt (vilket jag i ärlighetens namn också tycker är väldigt intressant) och sedan hälsa på en gammal vän där borta i kuststaden vid Nordsjön. Sen får hon ju umgås med mig i dagarna tre. Icke att förglömma. *haha*

Åh, vad jag ser fram emot detta! Nu håller jag bara tummarna för att vädret är med oss så att det inte ligger dimma långt ner i fjordarna. I alla fall inte längre än att jag hinner fotografera dimman innan den lämnar plats för lite solsken så att fjordens väggar glimmar när strålarna träffar dem. Några moln en bit nedanför topparna skulle kännas ok. Jepp, det vore bra. Håll tummarna för att det blir så. Eller i alla fall fri sikt. Det duger. 

kommentarer
 1. Ametrin skriver:

  Fantastiska platser den här världen bjuder på! Fin bilder. Jag är på äventyr i Skåne denna helgen. 😊 Vandrar delar av Skåneleden med supervandrarna.

  • ~Sol~ skriver:

   Ja, världen är förunderlig plats. Tänka sig att man säger sig upptäckt hela världen och den ändå fortsätter att förundra oss. Jag älskar´t!
   Jag såg att du ska ut och vandra. Kul! Trampa inte fel nu, kära kusin. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s