Power Big Meet och Västerås Summer Meet

Publicerat: 6 juli, 2017 i Uncategorized
wp-1468267723239.jpg

Bilder jag tog under förra årets Power Big Meet.

Som ni kanske vet har vi haft Power Big Meet i Västerås under väldigt många år. Inte de fulla 40, som bilträffen fyller i år, men väl i 32 av dem. Innan dess och under ett mellanår hölls tillställningen i Anderstorp, Skövde, Jönköping Norrköping och Kinnekulle. Jag vet inte varför det inte blev kvar i någon av de samhällena men vet däremot att det varit ett för Västerås stående moment under första helgen i juli sedan 1984, bortsett från det där mellanåret i Kinnekulle 1986. Jag kan bara anta att det på den tiden fungerade bäst i Västerås och att det sedan blivit tradition.

För det är det. Tradition, menar jag. Efter 32 år av bilar och bilentusiaster i kvadrat som invaderar stan hör det liksom till och lämnar inte någon oberörd. Många gillar det men inte alla. Hur man än känner inför denna sommarfest/plåga så känner man något. Jag har hittills inte hört någon säga att de inte bryr sig och verkligen mena det. Konstigt nog har det varit en större och större succé, med fler och fler deltagare i bilträffen på Johannisbergs flygfält, försäljare av olika slag som kränger sina saker, ivriga köpare som söker just den där saken som gör deras bil lite extra och människor som mest vill delta i cruisingen. Ändå har arrangören Kjelle gnällt till tidningen om hur illa ställt det är och hur dåligt det varit. Om hur värdelösa kommunen sköter detta, de som inte ansvarar för annat än cruisingen och stänger av centrum för finbilscruisingen, upplåter cityringen och andra gator till dessa cruisare, tillåter och upplåter den stora parkeringen ute på Hälla till entusiaster som gillar att burna och ser till att det finns baja major och papperskorgar lite varstans. Varje år. Arrangemanget på flygfältet och finbilscruisingen är hans ansvar och hans skötebarn. Det är egentligen det enda som är Power Big Meet. Resten har vuxit upp kring detta, men är utom hans ansvarsområde. 

Förra året hände en del märkliga saker. Kjelle kommenterade som vanligt om hur illa skött allting varit, trots att tidningarna rapporterar hur väl allting fungerat. Han hotade än en gång att lägga ner, att aldrig mer ha ett Power Meet och då speciellt i Västerås. Sedan blev han rånad på en miljon kr, ja 1 000 000 kr, som han förvarade på sitt hotellrum. Hans paroll är ”Cash is King” och därför har det alltid varit omöjligt att handla med kort eller, på senare år, swish. Kontanter eller dra. Punkt. Och dessa kontanter förvarade han tydligen på sitt hotellrum. Undrar varför man gör så. Undrar vem som hade koll på att han gjorde det? Inte var det ”bara” ett inbrott heller, utan personerna valde att tränga sig in, slå ner Kjelle och skrämma hans fru innan de avlägsnade sig med den stora mängden kontanter. 

Ni kan ju tänka er spekulationerna kring detta. Varför har man så mycket pengar på sitt hotellrum? Vem visste att han hade det? Varför gjorde de inte bara inbrott och tog pengarna, tyst och stilla? Var det ett insiderjobb? Var det helt och hållet fejk? Frågorna var många och alla har sin egen teori om det. Gudarna ska veta att jag har det, helt ogrundat och baserat på en massa lösa rykten.

Hur som helst, efter den händelsen skrek han högt och tydligt om att han aldrig in livet kommer att anordna ett Power Big Meet i Västerås igen. Aldrig någonsin! Nu var det slut. Punkt. Då var det en privatperson (företagsägare i stan, men som inte tidigare haft med Power Big Meet att göra tidigare) som tog upp fanan och har jobbat stenhårt med att anordna 2017-års bilträff. Eftersom Kjelle äger namnet Power Big Meet tvingades han hitta på ett nytt namn, vilket blev Västerås Summer Meet. Han valde att ha det samma helt som tidigare då detta är en väl etablerad bilfesthelg här i stan.

Kjelle hävdar i sin tur att han tog beslutet om att att inte anordna ett Power Big Meet i Västerås så sent om i oktober, då staden inte svarat honom angående 2017-års träff. Vi som minns förra årets skriverier in tidningen och de citat de hade med vet att han inte gav några alls indikationer om att det var aktuellt med ett Power Meet i Västerås i år. Han var trött på det hela och skulle lägga ner. Han orkade inte. Det var inte värt det. Inget funkade och rånet var spiken i kistan.

Efter att det gått ett tag kände han att han ändå ville hålla ett PM men eftersom Klas Brink visat sådant starkt intresse och kommunen varit så välkomnande mot honom, vilket kan bero på Kjelles absoluta besked om att det inte blir någon till träff, blev det inte av att ha det här. Alltså tittade han annorstädes och hittade Lidköping och dess enorma Hovby flygfält. Han behåller naturligtvis namnet och väljer att hålla sin träff samma datum som den varit här i stan. Därför har vi två stora bilträffar i två städer på ungefär 25 mils avstånd under samma datum. Det känns så otroligt onödigt.

Jag tar inte parti för någon av sidorna. Det finns argument för att Kjelle sak behålla helgen som ”sin” då han äger namnet och har arrangerat denna bilträff under första helgen i juli i så många år medan det samtidigt finns argument för att Västerås som ju haft den här helgen som bilträffhelg under 32 och har det som tradition medan det inte finns några traditioner för den här helgen nere i Lidköping ska få behålla den. Som sagt, det finns många åsikter och ingen har vare sig rätt eller fel. Men att stångas med varandra under en helg istället för att samarbeta och göra det till en dryg veckolång raggarfest i mellersta och södra Sverige är fånigt. Dessutom hade två olika helger gjort att polisen i de olika länen haft hjälp av varandra hellre än att de är lika upptagna med sin bilträff och inte kan förstärka varandras styrkor om det behövs. Säga vad man vill om polisen här omkring men de har diger erfarenhet av Power Big Meet.

Summer Meet har i princip lånat grunden från Power Meet. Upplägget ser ut som det gjort i alla år med finbilsklasser, utställningar, tävlingar, säljare och cruising. Det som tillkommit och något Klas Brink pratat om redan från början är pin up-tävlingar, matställen på campingen, mekarhörna och en del saker till. Jag är inte helt insatt då jag är en åskådare som inte engagerar mig så mycket i allt det där. Men det är en hel del saker som inte funnits med tidigare. Döm om min förvåning då jag läste Lidköpings program här om dagen och ser att de, liksom Brinken, lånat av den andre. Programmen ser näst intill identiska ut, bortsett från layout och typsnitt. Skillnaderna är ändå stora. I Västerås har man i år valt att se till att det finns tillgång till mat, främst på den stora campingen, vilket man inte brytt sig om tidigare och något Kjelle ännu inte tagit sig an samt att man här kan betala med swish. Kortbetalning vet jag inget om, men swish har nämnt. För Kjelle är cash fortfarande king. Vilken som är bäst? Det får tiden utvisa.

Jag vet och förstår att många västgötar och andra sydlänningar är väldigt nöjda med denna flytt. Det ska de vara! Raggartraditionen är stark där nere och hur kul det än varit att ta sig upp hit varje år så är det nog ändå speciellt att ha träffen på sin egen bakgård. Frågan är bara hur det funkar logistiskt. Det ska bli intressant att se hur de löst det. Personligen hoppas jag att alla deltagare och åskådare har en fantastisk helg. Hur arrangörerna har det är mindre viktigt för mig, även om jag tycker att det vore väldigt synd om Västerås förlorar sin speciella helg i början av juli. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s