Stucken

Publicerat: 22 oktober, 2016 i Uncategorized

spruta

Igår var jag till reumatologen för att få besked om vad det egentligen är som gör att jag är så öm i axeln, öm och svullen i fotleden och har det där envisa sendraget samt ihållande ömhet i stortån. Trodde jag. Hoppades jag. Nu var det tydligen inte riktigt så lätt men det har det väl inte varit någon gång gällande detta så jag är väl inte förvånad. 

Mina prover visade negativt i alla avseenden utom ett. Det är ett väldigt bra besked. I alla avseenden utom ett. Jag har inte kronisk reumatism. Nu. Kanske kommer jag aldrig ha det. Förhoppningsvis kommer jag aldrig att få det. Undantaget till det där bra beskedet är att reumatism är vanligt på min mammas sida av släkten och jag bär tydligen på en av de gener som agerar som utlösare för eländet. Den visar dessutom svag aktivitet just nu. Läkaren trodde dock att det beror på att just mina leder är inflammerade nu och inte för att själva processen med att få reumatism är igång. Jag hoppas att hon har rätt.

Läkaren var väldigt grundlig. Först gick vi igenom en hel massa frågor och numera har hon nog en bättre sjukdomsbild från hela mitt liv än jag har själv. Jisses, så många frågor det var! Därefter fick jag klä av mig så att hon kunde, lyssna på hjärta och lungor samt känna och klämma lite. Varför klämmer de alltid som hårdast där det gör ont, förresten? Nu inser jag naturligtvis att jag är ömmare där och det därför känns mer men jag svär ändå på att hon klämde som hårdast just där. Hur som helst, efter att ha känt och klämt färdigt beordrade hon mig att lägga mig på britsen och så kletade hon på en massa gel på fötterna. Det var nämligen ultraljud på g. 

ultrasound

Japp. Hon gjorde ultraljudsundersökningar på tån, fotleden och axeln. Jag såg inte skärmen på de två första, men under axelundersökningen gjorde jag det. Det sa mig absolut ingenting. Jag kunde i ärlighetens namn inte utröna vad som var vad, men hon verkade rätt säker på sin sak. Faktum är att hon var så säker på sin sak att hon bad om att låta en besökande specialist som just idag utbildade några andra läkare i ultraljudsundersökningar av leder titta på mina leder för att de skulle se hur det kan se ut. Jag vet inte hur ni uppfattade det uttalandet, men för mig lät det lite olycksbådande. 

Innan vi gick iväg till det andra rummet, det med den bättre ultraljudsapparaten, konstaterade hon att min axel verkar vara på bättringsvägen medan fötterna ännu var ett stort problem. Jaha. Ja. Det är ju det jag själv sagt hela tiden. Inget nytt under solen. Trodde jag. 

När jag sa att jag nog aldrig blivit så undersökt någon gång tidigare så menade jag exakt det. Specialisten hade med sig tre adepter, läkare från andra avdelningar och i ett fall en annan stad som skulle lära sig använda ultraljud som undersökningsmetod. Det var troligen anledningen till att han ägnade var och en av mina ömmande leder över 20 minuter var. Han var mån om att jag också skulle veta vad som pågick så han förklarade för mig samtidigt som han först visade motsatt kroppsdel, fotled, tå och axel för att visa hur det ska se ut och sedan de inflammerade delarna för att jag skulle se skillnaden. 

doktorer

Adepterna fick också göra en fysisk undersökning av mina fötter och axel. Satan i gatan, så kalla händer de hade! Alla tre. Jag påpekade detta och specialisten skrattade och sa att det är ett av intagningskraven till utbildningen. När alla tre gjort klart undersökningen och de tittat färdigt på ultraljudsbilderna var alla fem läkaren som var i rummet eniga om att det inte råder något tvivel om att jag har två kraftiga inflammationer, en i tån och en i fotleden, samt att jag har en mindre inflammation i leden där nyckelbenet möter axelbenet men att den egentligen är precis lika allvarlig som de övriga då det var det enda stället som uppvisar tecken på vanlig reumatism.

Alla var även eniga om att jag självklart ska ha kortisonsprutor i lederna. Adepterna fick valet att sticka mig men tog sådan tid på sig att erbjuda sig att specialisten valde att själv sticka mig i fötterna. Han gjorde fotleden först. Det var en piece of kaka. Kändes absolut inte lika mycket som jag befarat. Det var dessutom oerhört intressant eftersom jag fick se hela processen på ultraljudsskärmen. Japp, han satte sprutorna med hjälp av ultraljudet. På det viset såg han (och jag) exakt vart nålen gick in och när han nådde rätt ställe. Det är viktigt att spruta in kortisonet i den vätskefyllda blåsan intill leden. Jag gillar verkligen sådant och var som ett barn på julafton. 

cold hands.gif

Att få en spruta i tåleden var däremot ingen promenad i parken. Helskotta vad obekvämt det var. Usch, tvi och fy. Tack och lov kunde jag distrahera mig genom att titta på processen på skärmen. Han erbjöd adepterna att ge den tredje sprutan och den här gången fick han lite hjälp av mig. När ingen av dem erbjöd sig frågade jag dem hur fega man som läkare får vara. *haha* En av dem drog upp kortisonet i sprutan innan hon lite valhänt tog emot ultraljudsmojängen för att undersöka axeln ordentligt för att se vart hon skulle sticka. Senor och blodkärl undanvikes helst, förstår ni. Hon måste rimligen ha gett sprutor tidigare men då inte med en ultraljudsapparat i andra handen. Nåja. Hon hittade rätt och stack. Strax därefter såg hon lite skakad ut. Nålen räckte inte till och hon visste inte vad hon skulle göra. Specialisten började prata om att byta nål men jag tittade på henne och sa ”Tryck till lite så når den”. Hon tvekade bara en sekund eller två, sedan trycket hon ner skinnet med sprutan och voilá! Även axeln hade fått sin dos. 

När detta var gjort fick jag gå tillbaka till den första läkaren för att gå igenom allt lite till. Hon hade då skickat en remiss till röntgen av lungor och axel. Lungorna tror jag (det var oerhört mycket prat och jag kan ha missuppfattat) var för att kolla efter förkalkningar runt omkring och axeln för att få mer information om den reumatiska utvecklingen i axeln. Det sistnämnda var dock mest för att hålla koll. Tydligen är det så pass lite att det inte alls påverkar ännu. 

Jaha ja. Jag var hos reumatologen i strax över 2,5 timmar och utav den tiden hade jag faktiskt tid med läkarna strax över 2 timmar. Det måste ändå räknas som kvalitativt. Speciellt när jag redan kommit upp i frikort och inte la ut en spänn för att få all den här hjälpen. Jag tänker verkligen inte klaga på den svenska sjukvården, jag har bara fått mycket bra hjälp. Jag ska höra av mig till läkaren i nästa vecka om hur jag mår efter kortisonsprutorna och hon skickar sedan hem en tid för återbesök så snart hon fått röntgensvaren. Jo, jag har fått bra hjälp. 🙂 

 

kommentarer
 1. f skriver:

  Apskönt att höra att du inte har reuamtiskt. Men inflammation? Var katten har du hittat alla dessa inflammationsbaskeluskkompisar? Och hur kan man bli så jäkla inflammerad?
  Nåväl. Du är iaf garanterat genomgången besiktning av inflammationerna. Nu väntar vi bara på att de där elakingarna som intagit dig drar iväg.

  • ~Sol~ skriver:

   Ja du, det är en riktigt bra fråga som ingen verkar kunna svara på. Jag plockade tydligen upp dem när en magsjuka slog ut immunförsvaret men av någon anledning har de inte lagt till prover som kan svara på vilken basilusk det rör sig om medan de däremot kollat upp nästan allt annat, inklusive borrelia och hepatit a+b.
   Jag är numera röntgad och genomgången till max och svaren är fortfarande oklara. Bara att vänta ut det. Håll tummarna för att det gått över inom kort.

 2. Yvonne skriver:

  Det ska vara du till att ge läkarstuderande råd om hur sprutan ges 🤗😷 Hoppas sprutorna gör nytta nu!

  • ~Sol~ skriver:

   Haha. De var inte studerande. De var färdiga läkare av olika slag. Och vad då? Hur svårt kan det bara? 😉
   Tack, de har gjort en markant skillnad, nu är det bara att hoppas att de fortsätter att trolla lite så att jag får gå tillbaka till jobbet snart. 🙂 Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s