Lokalpolitik

Publicerat: 7 september, 2014 i Uncategorized

partisymbloer

Jag har ju av olika anledningar inte tagit mig i kragen och fixat svenskt medborgarskap ännu. Detta innebär att jag återigen inte har något att säga till om på riksdagsnivå. Några av er kanske tycker att det känns som en bagatell, vad kan en enda röst göra liksom, men för mig känns det nesligt. Jag ville verkligen kunna rösta ordentligt denna gång. Efter förra valet lovade jag mig själv att jag skulle vara svensk och få rösta i riskdagen till det här valet som är nu. Om inte annat så vore det ytterligare en aktiv röst som inte går till SD. Ja, inte till M heller för den delen. Men det allra viktigaste är ändå att SD får så många aktiva röster mot sig som möjligt. 

Nu blir det inte så. Jo, på kommunnivå, men inte i riksdagen. Anledningarna är bra och omständigheter jag själv inte kan rå för. Utom just precis nu över sommaren, vill säga. Men även om jag hade skickat in min ansökan, betalt ansökningsavgiften och bifogat mitt pass som då varit gisslan hos migrationsverket i upp till tio månader finns det inget som säger att jag hunnit med att bli medborgare innan valet. Det är det där med ”upp till tio månader” som ställer till det. Mitt ärende skulle krävas en si så där tre minuter att hantera, men det spelar ingen roll ifall det finns sjutton andra ärenden före mitt. Eller varför inte bara ett stort ärende som kräver både tid och energi att hantera. Resultatet blir detsamma. Ärendena hanteras allt eftersom de registreras och vem vet vad som ligger före mitt.

Alltså röstar jag återigen till kommun och landsting. 

Jaha ja.

Att det inte blir SD eller M är lika givet som i riksdagsvalet men därefter är det faktiskt ganska knivigt. Eller nej, det finns ett parti till som jag redan nu vet att jag inte kommer att lägga min röst på. Fi. De är alldeles för spretiga och oorganiserade för att jag ska ta dem på allvar. De få vettiga punkter de har försvinner i floden av trams de valt att spränga in i sitt valmanifest. Om jag någon gång får se en ekonomisk plan för hur de ska kunna finansiera allt det drömmer om att förändra/införa skulle jag eventuellt ta dem mer på allvar, men troligen skulle jag inte gilla de flesta punkterna bättre då än jag gör nu. 

Sossarna är ju de som av gammal hävd ligger arbetarhjärtan närmast. De jobbar för de som sliter mest för att få tillvaron att gå ihop, i alla fall ekonomiskt. Deras politik går ut på att göra dagen mer dräglig för arbetare och arbetssökare samt sjuka. Det gör naturligtvis de andra partierna också förstås, men som vanlig knegare vet man att det är det sossarnas politik går ut på. Men… detta är ett ganska stort men… som jag förstått det tänker de ändå inte ändra speciellt mycket av det Alliansen infört under sina år vid makten. Hur man än vill se på deras politik och vad de orsakat så är resultatet ändå att stadskassan fått en del extraklirr av det. Sossarna har helt enkelt inte råd att ändra tillbaka. Ska man dessutom vara helt ärlig så var inte sossarnas dåvarande politik speciellt hållbar heller. Pest eller kolera, alltså? Eller så gör man som sossarna verkar planera att göra nu, behålla det nuvarande systemet (möjligen med några små förändringar) och sedan skylla på Alliansen när folk knorrar.

M ser man inte till särdeles mycket just nu. Det kan bero på att jag är så dåligt insatt att jag inte har koll på vilka som faktiskt är moderater men faktum är att det ändå borde framstå när man läser en artikel i tidningen eller liknande. Men nej, jag har inte en susning om vad moderaterna här i stan gör eller inte gör. Det känns ju visserligen som att det kvittar faktiskt, jag vill inte rösta på dem, men under tidigare val har partiets kandidater utmärkt sig mer än de gör nu. 

V syns lite här och där i tidningarna och har ofta ganska starka åsikter. En hel del av dem är ganska vettiga. Andra mindre vettiga. På senare år känns det som att de försökt tvätta av den där socialiststämpeln de burit på sedan begynnelsens dagar, vilket är på gott och ont. Vad vill de egentligen? Vad står de för? Är de ett eget parti eller kommer de bara fram för att stödja ett annat parti och på så vis peta igenom en eller två av deras punkter… som troligen sammanfaller eller liknar det större partiets punkter. Något jag gillar med deras politik är att de kämpar för jämställdhet och mot den privatiseringsvåg vi sett på sistone. Jämställdheten behövs inte förklaras. Gällande privatiseringsvågen känner jag att jag inte tror på att man ska göra vinst på vissa saker. Vården finansieras av våra skattepengar och ska inte vara ett vinstdrivande företag. Det finns alldeles för stor risk för att man glömmer det som är viktigt när man jagar kronor. 

C. Ja, vad ska jag egentligen säga om C? Jag var in på deras sida för att läsa om vad de arbetar för och insåg plötsligt att jag inte känner igen en enda av deras kandidater. Till skillnad mot när jag var in på moderaterna sida, menar jag. Där kände jag igen ett flertal, även om jag inte direkt hade kunnat säga vilket parti de tillhör. Något de arbetar för som känns bra är att de vill göra det gynnsamt för småföretag att etablera och klara sig, vilket gynnar stadens näringsliv och kan rendera i nya jobb framöver. Detta är något som verkar motarbetas av sossarnas politik, vilket är synd då det enligt opinionsundersökningarna verkar bli de som vinner kommunvalet. 

Folkpartiet syns däremot överallt. De har bland annat en kandidat som är väldigt aktiv året om och lite till. Han är insatt i mycket och har en åsikt om allt. Som ni vet är det skillnad mellan mycket och allt, vilket gör att jag ibland blir lite less på vederbörande. Det innebär dock även att jag har koll på vad FP vill här i stan. Förskola och skola ligger förstås högt i topp och därefter jobbar de hårt för att folk ska jobba istället för att gå på bidrag samt att våra äldre ska ha det bra under sina sista år. Då de har kandidaten jag nämnde tidigare råder det inget tvivel om att är aktiva och kämpar för sin sak även de år det inte är val.

Jag har ingen aning om vilka som representerar KD här i stan. Deras politik är heller inget jag är insatt i. Jag utgår från att det är densamma som i riksdagsvalet, men i ärlighetens namn vet jag väldigt lite om det partiet överlag. 

Miljöpartiet kämpar hårt för sin hjärtefråga, kollektivtrafiken och lägger mycket tid på att kämpa för allas lika värde. På kommunnivå kämpar de för ett öppnare city, lättare tillgänglighet för ungdomar att hänga i grupp och fler lärare till skolan. Jag känner återigen inte igen politikerna vars bilder pryder deras sida, men det känns lite som vanligt faktiskt. Av alla miljöpartister som figurerat i media sedan starten känner jag bara igen Åsa Domei, Birger Schlaug, Maria Wetterstrand, Yvonne Ruwaida och Gustav Fridolin till utseendet. Så har det alltid varit. Att jag inte har någon susning om vem som egentligen leder det där partiet. Utom då det var Maria W och just nu då, när Gustav figurerar i media hela tiden. Men här i stan? Har inte en susning…

Vilken soppa. Det blir dessutom svårare av att de allra flesta partierna har samma eller liknande punkter som utgångsläge. Det gäller att bena upp allt ordentligt för att se vad skillnaderna egentligen ligger i. Uff. 

Annonser
kommentarer
  1. Yvonne skriver:

    Ja du, det är inte lätt. Viktigt ja! Men … man ska lägga rösten åt nåt håll också. Helt enig med dig att den verkligen inta hamnar till vare sig sd eller m fördel. Jag är inte direkt påläst vad alla vill/lovar. Och egentligen spelar dessa löften nån roll i verkligheten? Jag kommer att gå efter vad som känns bäst …typ magkänsla … naivt, knasigt, fel eller rätt? Jag kan inte göra på nåt annat vis.

  2. Just Sayin' skriver:

    Knivigt värre. Tänker som du. Ej Fi eller SD, absolut inte! M är jag lite av hävd emot. Men det är fan svårt. Har kollat debatter och sånt när det gäller rikstagen. Vet ej ännu, men jag har väl ett litet urval. Gällande kommunen så kör jag helt enkelt personröstning, jag vet helt enkelt en som jobbar för rätt sak och han blir ett tillskott i den allmänna röran. Landsting…no f-ing clue.

    På onsdag är det valdebatt på jobbet med alla politiker och där kommer jag nog bestämma min kommunröst. Resten får jag helt enkelt försöka se mer debatter och läsa om innan jag kan bestämma mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s