Rikspuckon

Publicerat: 8 augusti, 2014 i Uncategorized

”Vänligen respektera rådande avspärrningar!

Glödbrand i och under markytan kan medföra risker att vistas i brandområdet. Pågående släckningsarbete från luften och risk för fallande träd är andra faror som ligger bakom de avspärrningsbeslut som räddningsledningen fattar.

Avspärrningarna är av yttersta vikt för att arbetet med att släcka branden inte ska hindras.
/Hälsningar Tomas Strandman, bitr. räddningsledare

För frågor om det pågående arbetet kontakta tfn 113 13.”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

”Christer Rosendahl är brandman i Köpings kommun och en av många tappra krigare som kämpar med släckningen. Han har sett hur människor försöker ta sig förbi avspärrningarna och ge sig in i brandområdet.

Ibland är det så farligt att gå in i ett område att inte ens vi brandmän får göra det. Hur farligt är det då inte för alla andra? Men det förstår man inte alltid om man inte jobbar med det här, säger Christer.

Var rädda om er där ute. Det är väldigt viktigt att ni respekterar de avspärrningar som finns tills räddningsledaren säger att kusten är klar. Annars kan det gå riktigt illa.”

Saxat från Länsstyrelsen Västmanlands sida. 

Just nu pågår en ojämn kamp mot den största skogsbranden i landets moderna historia här i krokarna. Bara några mil härifrån riskerar hundratals människor liv och lem för att rädda människor, djur, hem, skog och annan natur. Hundratals brandmän går omkring i det eldhärjade området och delar ut direktiv till t ex hemvärnet i hur själva räddningsarbetet ska gå till. Radion rapporterar kontinuerligt och uppmanar folk att fortsätta lyssna på radion för att hålla sig uppdaterade. De berättar även om och om igen vilka områden som är avspärrade och vilka inom vilka gränser man inte får befinna sig i. De är oerhört tydliga med vilka vägar som är avstängda. All denna information delas även till facebook där den sedan delas tusen- och åter tusentals gånger igen. Se bara här vad som står på Sveriges Radio´s hemsida; 

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=5933621

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/att-trotsa-avsparrningar-kan-innebara-att-slackningen-avbryts 

Som fotnot kan berättas att paret som ses på sidan och som fick fly med andan i halsen från sitt hem kanske hade sig själva att skylla lite för brådskan. I dagens lokalblaska kan man nämligen läsa att de visste om att branden härjade, att den spreds snabbt och att den inte var speciellt långt hemifrån dem. Ändå valde de att åka och bada på en annan ort och fick sedan beskedet om att de måste evakuera precis när de kommit hem. Vad fan är det med folk egentligen?!? De vet att det brinner, de vet att den sprids fort, de hör om folk som tvingas evakuera på kort varsel, de bor inte allt för långt ifrån brandområdet och ändå packar de inte saker i förväg utan skriker sedan om att de fick för kort förvarning och inte fick med sig allt de velat ha med sig. Vad fan?!? Tänk själv, människa! Man har väl ändå ett egetansvar också? 

OK, för att återgå till det jag menade att skälla om;

I flera dagar har folk skrivit på facebook att de smugit sig tillbaka in i riskområdet för att titta till sina hus, hämta något eller mest se vad som hänt med deras hem. Nu har journalisterna också upptäckt dem och idioterna berättar om sina upplevelser bakom de avspärrningarna som satts upp för att skydda dem. Räddningsmännen tror att de säkrat dessa människors liv genom att förflytta dem från katastrofområdet där ingen egentligen vet vilka glödhål som väntar vid nästa steg eller vilket träd som tänker släppa någon av sina förkolnade grenar. Men nej. Istället smyger de sig in i området och riskerar inte bara sitt eget liv utan även brandmännens när de letar efter folk de redan räddat. 

Det finns även jubelåsnor som vägrat lämna sina hem för att de själva vill försöka rädda det när brandbekämparna så uppenbart inte klarar av det. Förbannade jävla egoister! Vare sig puckona som smyger sig tillbaka eller  verkar inte förstå att de dels riskerar både sina och andras liv och dels förhindrar vattenbombningarna genom att vara kvar. Det är förenat med livsfara att vara i området då vattenbombningarna pågår och ingen ansvarig tänker riskera att döda en människa genom att bomba trots vetskap om att någon finns i området. Inte heller tänker piloterna ha något sådant på sitt samvete. Alltså måste bombningarna hålla upp medan man (återigen) avlägsnar folk därifrån. 

Branden har vattenbombats under några timmar under första dagen och därefter i två fulla dagar. I förrgår bombade de 720 000 liter vatten på några få timmar. Igår släppte de ner runt 3 miljoner liter vatten över branden. Idag har brandplanen flugit och släppt vatten  i 14 timmar. Gissningsvis rör det sig om ytterligare 3 miljoner liter vatten eller mer som släppts ner. Ändå är inte elden under kontroll. Faktum är att vinden tilltagit i området och elden har närt sig på den. I områden där man hoppats man lyckats släcka har gnistor, glöd och undermarkeneldar fått skogen att flamma upp igen. Det är svårt att ta till sig att något som bombats med nästan 7 miljoner liter vatten inte är släkt… eller ens under kontroll… ännu. Det säger lite om naturens makter. Men tydligen finns det egoistiska rikspuckon som anser det viktigare att man hämtar något ur, om det sedan handlar om mediciner, fotoalbum, en släktklenod, smycken, familjebibeln eller vad fan det nu kan vara är egalt, eller stannar kvar i sitt hus än sin egen och andras säkerhet och att man kan fortsätta släckningsarbetet med alla tillgängliga resurser. 

Jag står på sidan om och inser att det gör att jag ser saker annorlunda än de som är på plats och de som på olika vis är drabbade. Det gör dock inte att jag någonsin kommer att tycka att de som gör så här är smarta, gör vad de måste eller förstår varför man utan eftertanke utsätter andra för fara. Hur hårt det än låter känns det rent spontant som att de som inte accepterar de riktlinjer som finns och bryter mot dem får skylla sig själva om något händer dem. Jag önskar naturligtvis ingen att bli skadad, men det vore jävligt trevligt om de tänkte till och gav fan i att ‘bara måste’ ta sig hem/stanna hemma när alla talat om för dem att det är förbjudet av säkerhetsskäl och att de insåg att de där säkerhetsskälen inte bara handlar om dem själva. Hur jävla macho och ‘klarar sig själv’ är man förresten då en tjock, pyrande trädgren landar i skallen på en?

Annonser
kommentarer
  1. Kipsan skriver:

    Jag tyckar att polisen ska upprätta en polisanmälan (eller om det är åklagarens eller rentutav Allmänhetens jobb?) på de som 1) är ombedda att hålla sig undan 2) i kombo med 1) inte gör det utan ger sig in bakom avspärrningarna 3) extra mycket dumböter bör utdömas till de som dessutom idiotförklarar sig sjäälva genom att lägga ut sin bedrift på FB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s