Ny strand i stan

Publicerat: 16 juni, 2014 i Uncategorized

IMG_1585

Lögastrand i Västerås

Vi har ett område nära småbåtshamnen som heter Lögarängen. Det är i princip en enorm gräsmatta där folk genom åren samlats för att ha picknick, umgås, spela beachvolleyboll och mest bara vara. Det har alltid varit ett populärt område som kryllat av folk på soliga dagar. Under Power Meet finns där inte en ledig kvadratmeter. Är det inte stånd, försäljare, bajamajor eller parkerade bilar så är det tjockt av picknickfiltar, brassestolar och folk. Folk, folk, folk. Överallt. 

Något som däremot alltid varit frånvarande är en strand. Området ligger precis intill vattnet mellan en småbåtshamn och ett inne- och utebad med bassänger och rutschbanor. Sjökanten har varit stenig och vattnet har inte direkt lockat då det tidigare varit ganska mojsigt just där. Kommunstyrelsen hade planer om att bygga en strand där men det föll på anledningar jag inte har en aning om. Troligen skulle det bli för dyrt. Eller att de fick bättre saker för sig. Eller något annat. Oavsett anledning fortsatte Västerås att vara en sjöstad utan någon strand i själva stan.

IMG_1563

Det var många som föreslog Lögastrand…

Till slut tog de i alla fall tag i projektet och numera står den nydöpta Lögastrand med tillhörande bryggor och promenad färdiga. Namnet tillkom genom att invånarna fick föreslå ett namn och sedan röstades det om vilket det skulle bli. Det var rätt många som föreslog just Lögastrand och alla dessa har nu sitt namn på ett plakat som återfinns på en mur intill kiosken. Att jag återfann tre personer jag känner på den listan visar väl bara hur liten stan faktiskt är? För det kan väl inte vara så att jag känner halva stan? *haha*

Det blev himla fint där nere och jag betvivlar inte det minsta på att det kommer att bli väldigt populärt. Eller ja, ännu populärare. Att äntligen kunna bada där är en fantastisk utveckling som stan verkligen behövde. Att det dessutom finns en kiosk med både glass, panini och något annat smått att äta är ett enormt plus. Toaletten intill också, även om det retar mig till vansinne att det såg ut som att de tar betalt för att man ska kunna lätta sig. Jag tycker att det är ett förjävla dumt påhitt. OK att man måste hämta en nyckel i kiosken eller liknande men att ta betalt för att använda faciliteterna på en strand är förjävligt. Alla behöver pinka. Det är ta mig fan en rättighet att kunna göra det utan att betala för det. Lägg hellre på en krona på allt man säljer i kiosken än att kräva att man ska ha småpengar eller telefon med tillräckligt med pengar på kortet. 

IMG_1573

Som ni ser mår palmerna jäkligt dåligt redan…

OK, slut på klagolåten. Eller nej, förresten! Allt var verkligen jättefint, bryggorna var fina och inbjudande, gångbanan var snyggt gjord, de har sparat (och utökat?) antalet småbroar som förhöjer den pittoreska känslan, de behöll en stor yta gräsmatta, det finns en fantastisk badbrygga med hopptorn och de har till och med fixat en fantastisk rullstolsramp som går ut tillräckligt långt i vattnet för att rullstolsburna eller personer som behöver gåstöd ska kunna ta sig tillräckligt långt ut i vattnet för att det ska räknas som att bad men…. och det är faktiskt ett litet men… de har valt att ha en rad med palmer vid en av bryggorna. Jo, tjena. I Västerås. De är redan bruna och ser astråkiga ut. Vad är det för fel på våra inhemska träd? Enar hade varit jättefina just precis där. Och de hade mått betydligt bättre än vad de stackars palmerna gör. 

Summan av kardemumman är hur som helst att vi har en jättefin ny strand här i stan. Tack för det!

IMG_1641

Lagom djupt där rullstolsrampen slutar…

Annonser
kommentarer
 1. *Mandy* skriver:

  Gratis toaletter, FLER toaletter och dessutom nån form av ombytesbås hade varit bra, men annars är det faktiskt himla fint :)!!

 2. Västeråsaren skriver:

  Bra inlägg! Tror dock att Lögastrand (som alla andra projekt i Västerås) kommer vara under utveckling. Tror även att palmerna kommer må alldeles förträffligt inom några år.

  • ~Sol~ skriver:

   Tack. 🙂
   Jag tror som du, att Lögastrand är under utveckling och kommer att vara så en längre tid. Det är dock bra att vi äntligen fått en strand mitt i stan. Vi får se hur det blir med palmerna, jag är inte lika övertygad som du om deras välmående om några år. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s