Vad förstår de inte?

Publicerat: 8 maj, 2014 i Uncategorized

don´t let idiots ruin your day

Vårdförbundet Västmanland har betackat sig allt samarbete med SD, något partiet inte säger sig kunna förstå. Denna oförståelse är i sin tur något jag inte förstår. Hur svårt kan det egentligen vara? Benar man upp det hela så må partiets program se lika friserat ut som alla andras program och tyvärr måste jag erkänna att jag för tillfället tycker att de allra flesta är så lika att jag har svårt att se vilket block de tillhör, men om man synar partierna i sömmarna ser man tydliga skillnader. Det är dessa skillnader som gör att Vårdförbundet Västmanland valt att inte samarbeta med SD.

Det är – hur konstigt det än låter – inte ett politiskt beslut. Vårdförbundet Västmanland är partipolitiskt oberoende och samarbetar med alla partier som står på samma fot som de själva. Och det är där kärnan ligger.  Inte i färgerna. Grön, röd, blå, orange, rosa, svart eller lila spelar ingen roll. På samma fot som de. Med samma värdegrund. Det betyder att de samarbetspartners Vårdförbund Västmanland väljer att ha har samma åsikter om vården och de människor de möter i den. Det var rent sorgligt att taleskvinnan för SD inte kunde förstå varför Vårdförbund Västmanland inte ansåg dem vara bra samarbetspartners på grund av den lilla frågan. Att vårdförbundet själva anser att alla, oavsett etnicitet och tillgång till papper, har rätt till vård och att SD klart och tydligt fastslår att papperslösa inte har några alls rättigheter till vård i vårt land var egalt. Det hela vändes ändå till att det handlar om politisk mobbing på grund av att de var ett missnöjesparti som stormar fram med massorna i ryggen.

Helt ärligt? SD är fan dumma i huvudet. Jag säger inte att alla som röstat på SD är det – även om jag inte riktigt kan förstå varför man har gjort något sådant – men jag säger på fullaste allvar att det partiet måste vara det parti här i landet som fångar upp flest fördomsfulla byfånar och halvlallande idioter. Sen finns det allt där i mellan fram till de starkaste namnen i toppen. De har en stark partiledare. En karismatisk sådan. Tyvärr är han även en duktig retoriker och har lätt för att fånga upp människor som inte riktigt vet vilken fot de står på. Han har gjort en del misstag, varav ett av de största är den där intervjun där han påstod sig ha bott i ett invandrartätt område och blivit trakasserad och skrämd av stora gäng under sin uppväxt. Detta visade sig inte bara vara en fabrikation utan var även oerhört lätt att motbevisa. Han själv vidhåller dock att det är sant och då måste det ju ha varit väldigt svårt för den 13-åriga Jimmy att bo på samma område som 7-åriga rumänska pojken som faktiskt bodde där med sina föräldrar. 

De övriga i partiet verkar däremot vara handplockade från forna tiders obs-klasser. Jag minns de klasserna väl (vilket i sig kan bero på att jag kände de flesta som gick där) och det som kännetecknade många av personerna där i var att de hade svårigheter med att vistas i samma rum som andra utan att det tände till. Våld var inte ovanligt. Med andra ord; bristande impulskontroll, de var ofta både fysiskt och verbalt klumpiga, hade inte sällan dyslexi eller någon annan inlärningssvårighet och förstod inte riktigt det sociala spelet som barn annars lär sig väldigt tidigt. Den uppmärksamme tänker nu; Aha! En person med ett NPF. Neuropsykiatriskt funktionshinder. Och ja. Det är så jag ser på SD-are. 

Jag läser om deras bravader och uttalanden i tidningen och förundras över att ingen ser det jag tycker är så uppenbart. SD är en gigantisk obs-klass. Utan egentlig ledning, annat än som en fasad. Det har smugit in en del normalstörda människor i deras led men det beror förhoppningsvis på att de helt enkelt kommer från sådana förhållanden att de inte vet bättre och att detta är en väg mot en mer upplyst tillvaro i ett annat parti. Jag förstår att det i övrigt finns en massa ensamma människor som söker en känsla av samhörighet och tyvärr är det lätt att dras till grupperingar med fördomsfulla och rasistiska åsikter då. Det blir en vi mot dom-känsla och det är så otroligt mycket skönare att vara den som tillhör vi hellre än att vara känna sig ensam och/eller utanför, eller – hemska tanke! – dom som blir drabbade, antingen i grupp eller ensam. Den stora massan verkar dock vara individer som söker sig till likasinnade för att de inte behöver tänka efter eller ens försöka bete sig som samhället efterfrågar och förväntar. 

Det är många som påstår att SD är det enda parti som törs lyfta frågan om invandringen. Om kostnaden för invandringen. Om de generösa reglerna vi har kring frågan. Jag tycker inte att de är det enda partiet, men de syns mer. De har det som en huvudfråga. De övriga partierna förstår bättre och ser det som en del av det stora hela. Invandring ÄR en fråga. Ofrånkomligt. Men det är inte den stora frågan. Inte heller är det en fråga i den aspekt SD väljer att lägga fram den. De ser bara kostnader och negativa effekter av den. Så funkar det naturligtvis inte. Det är ett givande och tagande. Det kostar att ta in flyktingar. Absolut. Det kostar att utbilda dem. Javisst. Sen fortsätter de att vara en kostnad för staten. Say what?!? Hur många utlänningar betalar inte skatt? Hur många utländska företagare finns det inte? Hur många personer med utländsk bakgrund arbetar inte inom den offentliga sektorn? De blir precis som vi. De kämpar för din lön, betalar skatt och blir konsumenter. Vad då kostar hela tiden?

Något annat SD försöker att stigmatisera igen är homosexualitet. Kärlek. Kan det vara så illa att de inte förstår konceptet kärlek? Tyvärr är det många som ännu har svårt att anse detta naturligt, att kärlek är kärlek oavsett om man gillar killar eller tjejer, och det är dessa personer som känner gemenskap med den där gigantiska obs-klassen. Jag köper det inte. Som någon som vuxit upp i ett dysfunktionellt hem där det fanns en man och kvinna med tydliga svårigheter i konceptet kärlek kan jag med lätthet erkänna att jag hellre bott i ett kärleksfullt hem med två vuxenpersoner oavsett kön. Alla som kan och vill ge kärlek ska få göra det. Att påstå att det är något fel är ju ett tydligt bevis på sin egen inskränkthet och rädsla för förändringar. Människor är människor. 

Så, tillbaka till huvudfrågan. Vad är det som är så svårt att förstå? 

Annonser
kommentarer
  1. Ullrika skriver:

    Hujedamej va bra! Bästa jag läst: ”sätt SD i obs-klass”!!! Hejja!

    • ~Sol~ skriver:

      Ja, men det är ju så…. De beter sig ju precis som de OBS-klasser som fanns på den högstadieskola jag gick på. 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s