Bissen Brainwalk

Publicerat: 5 mars, 2014 i Uncategorized

Bissen utmaningen

För några år sedan var Mathias ‘Bissen’ Larsson mitt uppe i en hektisk bandykarriär. Han var en uppskattad spelare i laget och hemmapubliken skanderade hans namn på läktarna under matcherna, precis som de skanderat fram spelare genom alla tider. Precis som supportrarna hejat fram både hans farfar och far tidigare. Bissen spelade i flera olika lag och hann vinna SM-guld och spela i Ryssland innan det ofattbara hände, det som skulle förändra hela hans tillvaro. Bara 34 år gammal fick han en hjärnblödning och tre efterföljande stroker. Det kunde ha varit slutet på honom men läkarna i Linköping lyckades klara livet på honom genom att operera in titanspiraler för att stadga upp de svaga ådervägarna. Resten var upp till honom själv.

Finns det någon jag direkt kan säga att jag är imponerad av som människa så är det Mathias Bissen Larsson. Jag känner honom inte närmre då jag bara har blivit presenterad för honom, men hans resa är välkänd och han är dessutom en ständig följeslagare här i hemmet då Vikingen känner honom och stöttar honom och hans enorma insats för att samla ihop pengar till hjärnforskningen genom Bissen Brainwalk, BBW. Jag är även imponerad av hans fru Emma som orkat finnas där för honom samtidigt som hon tagit hand om hemmet och parets (numera) två barn. Det kan inte ha varit lätt, ändå står hon stark och stolt vid hans sida. 

Det hela började genom att Bissen och hans far kämpade med Bissens rehabilitering. Utan full kontroll av sina ben gav han – de –  sig inte. De skulle ta sig 50 meter. Och sedan 50 till. Deras enorma viljestyrka och vägran att ge upp resulterade i något makalöst, något som troligen inte har sin like här i landet. Ett år efter det där första steget och de där första 50 metrarna startade gick Bissen en mil tillsammans med nära och kära som alla la en slant till hjärnforskningen inför evenemanget. Bissen Brainwalk var född. Idag finns det 12 inbokade promenader svenska städer och en i Afghanistan. Hur stort är inte det?

Mathias ‘Bissen’ Brainwalk är en otrolig företeelse som inte vare sig börjar eller slutar vid den årliga promenaden där folk i olika kommunen och städer samlas, lägger en peng och sedan promenerar en mil tillsammans. Det har blivit så mycket större än så. Att en sådan allvarlig sjukdom kunde drabba en så ung och fysiskt vältränad person som Bissen Larsson öppnade ögonen på många i både bandyvärlden och den övriga svenska idrottsvärlden. Det blev en ökad insikt i att det verkligen kan drabba vem som helst och när som helst. Detta har gjort att idrottsintresserade och idrottande människor runt om i landet ställt upp och gjort vad de kunnat för att sprida budskapet om BBW. Det är fantastiskt så många BBWmössor som finns där ute nu. Jag såg en kvinna i Vasaloppets startfält som bar en sådan. Heja henne! Men det handlar inte bara om mössor och promenader…

Bissen Brainwalk har vuxit och blivit något av en folkrörelse. Man kan utmana sig själv eller sina vänner i olika saker. Bissen själv lägger 1o kr för vart pass han gör på stroke/rehab. Filip och Fredrik valde t ex att lägga hundra kronor till Bissens insamlingsfond till hjärnforskningen var gång de tränade eller sa könsord i tv. Vikingen och hans vän Busschauffören lägger 1 kr för varje mål i grund- och slutspelet i bandy. Hittills är antalet mål strax under 1800 och får jag bestämma så dammar VSK in ett rejält antal baljor till. Curt Lundmark var med och samlade in 17 000 kr till BBW under idrottsgalan. Ida Ek bidrar med 5 kr för varje träningspass hon genomför fram tills utmaningen slutar i mars och även med 5 kr för varje gång hennes föräldrar går sin promenadrunda fram till utmaningen slutar. Kalle Forsberg skänker 5 kr för varje gång han tar sin dagliga motionsrunda. En fru har skaffat en fin morot till sin man genom att lova att skänka 20 kr var gång hennes man tvättar golv där hemma. Detta är bara axplock ur en väldigt lång lista. Som ni ser är utmaningarna väldigt olika varandra och behöver på intet vis handla om idrott. 

Gå in på BBW´s sida och läs. Där får ni en mycket större bild än den jag ger här. Där ser ni även hur ni kan göra för att bidra till att hjälpa hjärnforskningen. Om det sedan handlar om att gå promenader, utmana varandra, köpa mössor eller andra kläder eller att helt enkelt skänka en slant direkt är egalt. Ta chansen att hjälpa er själva och andra innan det är försent.

Länkar; 

http://www.bissenbrainwalk.se/

https://www.facebook.com/BissenBrainwalk

http://news.cision.com/se/hjarnfonden/r/svenska-idrottsstjarnor-stodjer-bissen-brainwalk-utmaningen,c9505523

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s