Brist i stan

Publicerat: 20 januari, 2014 i Uncategorized

Västerås sjösidaEn blandning av bostads- och hyresrätter, dyra som sällsynta juveler och med förbannat många spindlar i omgivningarna. Bokstavligen, alltså. Jag ryser då jag promenerar omkring där och ser alla nät på balkongräckena. 

Jag bor i en av landets värsta städer gällande bostäder och att få sådana. Jag vet egentligen inte varför det är så, stan har ju alltid haft ambition att växa och försöker ständigt locka till sig studenter, företag och arbetare till dessa företag. Då borde det rimligen finnas någonstans för dessa studenter och anställda att bo. Rimligen borde det även finnas möjligheter till bostäder för de redan bosatta i stan också. Rimligen. Nu är det inte riktigt så det ser ut. 

Jag visste att vi haft en förbannad tur som fick den här lägenheten, det var och förblir ett mirakel, men jag förstod nog inte riktigt hur stort det där miraklet faktiskt är. Jag har läst insändare och artiklar och hört folk prata om hur illa situationen är och hur de eller deras barn inte får tag på någon lägenhet. Det pratas om att bygga nytt och det byggs faktiskt nytt. Problemet är att det byggs väldigt dyrt nytt. Områdena vid vattnet är särdeles eftertraktat och en trea där kan gå loss på 10 000 eller mer. Inte nog med att det blir för dyrt för en lågavlönad familj att bosätta sig där, det är dessutom många som bott i hus i många år men som tycker att huset är för stort när barnen flugit ut som säljer sina hus dyrt, för dyrt för en familj med normal inkomst att skaka fram handpenningen eller ett flyttahemifrånvuxetbarn att bosätta sig i. Eftersom det inte är människor med lagom små lägenheter med hyfsad hyra som flyttar till dessa flådiga lägenheter vid vattnet blir det sällan någon naturlig ruljans i systemet.

Folk uppmuntras alltså att flytta hit men de enda som garanteras lägenhet är studenter. Ungdomar härifrån blir utan, familjer som vill byta till större får se sig på månen efter en lägenhet, arbetare utifrån tackar nej på grund av bristen av bostäder och kommunen bygger nästan bara studentlägenheter och svindyra, sjönära lägenheter för de lite mer välsituerade. Hur tänker de då? Jag förstår att det inte är gratis att bygga hus, kanske speciellt flerfamiljshus, men behovet är skriande och invånarna tokless på det hela. Är det inte dags att man ser över planerna och smäller upp ett gäng hus i ett flertal områden, hus med olika stora lägenheter med rimliga hyror? Ge unga möjlighet att flytta hemifrån, familjer en chans att växa och äldre med utflugna barn en möjlighet att byta till något mindre. Det är en naturlig process, men på något vis har det blivit omöjligt att flytta utan att göra ett direkt byte eller att stå i kö i fem eller sex år innan det kommer en lämplig lägenhet som kanske, om man har tur, har något eller några av de sökkriterier man angivit. Det må hända bara handla om området man angivit som önskvärt, men vid det laget är läget antingen så desperat eller så långt gånget att det faktiskt inte spelar någon roll vad det är man erbjuds, man blir förbluffad och glad ändå. 

Har man en spargrund är situationen mycket lättare, då finns det lägenheter att köpa. Tidningarna flödar över av annonser och hus och lägenheter byter ägare titt som tätt. Tyvärr har inte alla möjlighet till eller förmånen av att ha en sådan grund och står därför med lång näsa när en ny bostad behövs. Vad ska kommunen göra åt det? Västerås stad klappar sig på ryggen samtidigt som de anser sig vara framåtskridande och utvecklande. Vad är det egentligen för mening med det om folket inte har någonstans att bo? Hur länge kommer företag att söka sig hit och anse detta vara en bra plats att parkera sig på? Hur många av studenterna blir kvar när de gått klart sin utbildning inte längre har någon studentbostad att bo i? Hur troligt är det att de flygfärdiga ungdomarna kommer att välja att bo kvar i en stad där de tvingas bo kvar hemma till de närmar sig trettio? Hur tänker egentligen de ansvariga i staden?

Ursäkta att jag svamlat mig igenom detta inlägg. Jag är nyligen hemkommen efter ett nattpass och är lite luddig innanför pannbenet. Detta är dock ett allvarligt ämne och även om jag själv hade en fantastisk tur som lyckades få denna lägenhet ihop med Vikingen tycker jag att det ska tas upp och ifrågasättas på så många olika forum som möjligt. Någon gång kanske det når fram till de ansvariga och skakar om dem lite. Jag önskar ingen illa, men det vore rätt intressant att se hur de styrande skulle reagera och agera om de ställdes i samma situation som många tusen invånare i staden redan lever i. Nu får ju dessa politikerlöner, så det kommer väl aldrig ske, men tanken är ändå intressant… och lite roande. Västerås behöver bygga fler bostäder till vanliga knegare. Lägenheter där ensamstående mammor kan leva ett drägligt liv utan att behöva slita ont för att ha råd att bo. Hem åt fattiga pensionärer. Ettor med kokvrår åt nyss utflugna ungtuppar och hönor. Tvåor och treor åt de ungtupparna och hönorna som träffat varandra och vill bilda familj. Fyror och femmor åt det utökade familjerna som hotar att bli som de i programmen om familjen Annorlunda. Helt enkelt; Vi behöver fler bostäder i Västerås!

Annonser
kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s