Både rätt och fel

Publicerat: 13 oktober, 2013 i Uncategorized

Detta inlägg kommer att genomsyras av mina egna åsikter och har alltså inget med opartiskhet eller politiskt korrekthet att göra. Ingen behöver hålla med mig och jag förväntar mig inte att min tolkning håller helt tätt. OK? Tänker bara förtydliga det innan jag börjar så att alla inser att jag naturligtvis inte har någon egentlig kunskap om detta utan bara tolkar det jag ser och att jag använder min egen ryggsäck för att göra det. Verkligheten kan vara en helt annan än den jag tror mig inneha.

Ämnet är Miley Cyrus. Eller Destiny Hope Cyrus, som hon egentligen heter. Miley kommer från hennes smeknamn Smiley, ett hon fick redan som blöjbarn. När hon själv skulle säga det försvann s´et i uttalet och hon kom att kallas Miley. Den delen är troligen sann, förresten. Det är hennes pappa Billy Ray som återberättat den anekdoten och han borde ju rimligen veta. Miley Cyrus. Hannah Montana. Disneytjejen som lyckats erövra världen inom flera gebiter. Sång, dans, skådespeleri, spela instrument och låtskrivare. Hon är en sådan där som har hela paketet. Nu tror jag inte att hon fått allt gratis, inte ens ungar till världskända countrysångare får automatiskt en vacker sångröst och alla barn till modeller blir inte vackra. Hon har således tur på många vis. Ändå tror jag inte att detta enbart bottnar i tur.

Jag blev lite nyfiken på henne och har därför läst på lite. Jäklar vad hon har kämpat för att komma dit hon är! Visst, hon hade flax vid provspelningen till Hannah Montana, i vilken hon egentligen provade för rollen som bästa kompis. Disney gillade vad de såg och hörde och hade snart nog ett kontrakt med den lovande unga flickan. Den delen vet de flesta om. Det i alla fall inte jag visste om var att hon under tiden med Disney jobbade stenhårt på att ge ut eget material vid sidan om. Att hon gav konserter och jobbade bakom kulisserna för att lära känna branchen, människorna inom den och hur man bäst för sig i den. Här hade hon ju förstås stor fördel av att hennes pappa är känd sångare och hennes mamma varit modell. Hon fick tillgång till deras utmärkta rådgivare och revisorer och snart var hon den näst bäst betalda barnskådespelaren i USA. När hon var tretton hade hon gett ut sin första platta, som direkt tog sig in högt på listorna.

Hennes framgångar är det ingen som tvivlar på. Tjejen har talang och vet att använda den! Det är den senaste utvecklingen jag funderar mest på. Ni vet, den som gör att hon syns överallt i media just nu.Intresset kring henne har fullkomligt exploderat! Är det inte hud som syns så är det frillan, tungan eller något ‘chockerande’ uttalande som står på tapeten. Eftersom hon dessutom är en kändis som dejtat en kändis står förstås detta också högt på skvallerpressens lista. Vad är det egentligen som händer mellan henne och Liam Hemsworth? Skickar han verkligen sex-sms till January Jones? Har han tröttat på den sista vågen av rebelliskhet?

För det är där jag tror att det bottnar. Det är nu min personliga tolkning och åsikt kommer in. Visst förstår jag att hennes till synes knivskarpa intellekt är den som designat planen, men det är ändå det faktum att detta rampljusets barn varit tvingen att ‘sköta sig’, hålla sig i styr och bete sig som Disney förväntat av henne under tiden hon stått under kontrakt hos dem. Under sin tidiga tonår fanns inget utrymme för den där frigörelsen de flesta andra barn i västvärlden ägnar sig åt då. Strama tyglar har tvingat in henne i ledet. Hon har till och med haft villkor angående hur hon skulle klä sig för att inte förstöra bilden av den helylle Hannah Montana. Det kan inte ha varit lätt. Jag tycker att hon tar det hela lite långt, att det blir för vulgo. Jag skiter fullkomligt i om hon går omkring naken, det är den där förbannade tungan och twerkandet (finns det någon fulare ”dans”?) som får mig att sucka och tycka att det blir fel. Utan dem hade det hela kunnat vara stilfullt ändå.

Är det konstigt att hon vill göra något annat? Visa upp en annan bild av sig själv? Krossa hela imagen som Disney så metodiskt byggt upp? Nu jävlar vill hon visa världen att det finns mer till Miley Cyrus än Hannah Montana och hon gör det med en smäll. Vad kan man annars kalla alla de galna kreationer som visar mer hud än tyg som hon bär? Den kaxiga frisyren och de ofta knallröda läpparna? Vi får för all del inte glömma hennes scenkläder och hur hon för sig där uppe, inför all publik. Jag ser en tonårsrevolt. En tydlig markering om att Hit! men inte längre. Jag tycker inte att den är snygg och jag tror innerst inne att hon kommer att vilja gömma sig när hon om ett gäng år ser tillbaka till den här tiden, men vad man än kan säga om henne så gör hon det fortfarande satans skickligt.

För det är ju förstås koregraferat. Hon vet precis vad hon gör. Vilka knappar hon ska trycka på. Flickebarnet (tänk så ung hon ändå är!) har en hjärna innanför det där vackra pannbenet. Nu finns det plötsligt inget hon inte kan göra. Den väldigt nischade skådespelaren har gått och blivit öppet allsidig. Hon kommer troligen alltid ha sången kvar men om man ser till skådespeleriet får man tänka om. Istället för att hamna i ett fack kan Miley visserligen fortfarande spela den vackra, duktiga tjejer i huset bredvid men även vara den där gängmedlemmen, den trasiga flickan som kämpar mot överheten, en hjältinna som slåss för sin överlevnad, en braniac som lyckas lösa en massa problem etc. Allt genom att bjuda in världen till dans och ge dem det oväntade. Ingen vet vad nästa drag blir. Musikmässigt anser jag att hon hittat sin gebit nu, den här blandningen av olika stilar som hon gjort till sin. Wrecking ball är helt fantastisk! Vilken text! Tjejen lämnar ut sig på ett sätt som känns ända ner i hjärterötterna. Eller så spelar hon. Oavsett gör hon det bra som fan!

Hur jag än vänder och vrider på det vill jag höja mitt glas för Miley. Tjejen lyckas få en stor del av världen att älska henne trots att hon chockar (dubbelmoralens mecka USA) genom att avslöja att hon gillar att röka marijuana, klä sig sexigt, twerka mot ett skrev, jucka mot en skumgummihand och ha knasiga frisyrer. Ändå lyckas hon låta bli att kliva över den där osynliga gränsen som gör att folk skulle vända sig ifrån henne. Hur hon hela tiden lyckas balansera på den som hon gör är helt obegripligt, men det är ändå precis vad hon gör. Det har hittills inte förkommit några galenskaper á la Britney Spears och heller inga sprit- och drogorgier som gör att de rättfärdiga vill brännmärka henne. Jo, det är skandalöst avklätt, hemskt utmanande att jucka omkring som hon gör och det är riktigt vidrigt att en ung människa med så många följare väljer att vara en sådan dålig förebild. Absolut. Några få vill nog bränna henne som häxa också. Men majoriteten av människorna på jorden, inklusive de som brukar skrika om satans avkomma, har varit påfallande tysta. Jag har sagt det förr och jag säger det igen; Tjejen är smart som fan!

Annonser
kommentarer
 1. iashemlis skriver:

  Detta har även jag tänkt .. försenad tonårs revolt.

 2. Anna skriver:

  Såg en bild på henne där hon har en mer än muskort kjol och inga trosor, man ser alltså blygdläpparna hänga fram, nu vet jag inte om jag kan kalla det smart. Snarare äckligt, billigt och snuskigt. Jag tycker hon är läskig.
  Har inga som helst problem med att hon är lättklädd på scen, hon är långt från ensam om att göra så men när hon går omkring på det viset då är det att gå för långt för min smak.

  • ~Sol~ skriver:

   Jag har missat just den bilden (tack och lov). Jag tycker inte heller att sådant är ok. Däremot tycker jag fortfarande att hon är smart som fan. Även en smart människa kan tänka fel, som hon uppenbarligen gjorde i det fallet. I övrigt känns allt som en välkoregraferad dans för media.

 3. ~Sol~ skriver:

  Tack ullisar!
  Jo, det är nog så att människor i det stora landet i väst skulle behöva skaka om lite i byrålådan innan de fördömer andra och deras beteende. Sopa rent framför egen dörr, använd sunt förnuft och se till helheten är bra deviser att leva efter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s