Är det nu det börjar?

Publicerat: 17 maj, 2012 i Uncategorized

Jag fastnade på en rubrik när jag läste nätnyheter igår. Orden fångade mig, fick mig att stanna upp och för en gångs skull läste jag ekonominyheterna.   ”Oviss framtid för svensk krona”. Nej, det handlade inte om det jag befarade, men något säger mig att det kan vara början till slutet i alla fall. Eller egentligen, andra steget i ledet som kommer att leda oss bort från vår nationella valuta. Det första steget är ju redan taget. I alla fall i teorin. De nya sedlarna och de nya valörerna är redan formgivna. De har lagts fram till allmänhetens beskådan och många ser fram emot dess lansering. Nu tror de flesta experterna inom ämnet att detta inte kommer att ske förrän tidigast 2014. Så snart i tid kommer de fortfarande vara i valutan svensk krona. Det betvivlar jag inte. Jag betvivlar inte heller att riksbankernas chefer gärna ser en förändring i det, trots att landet vid två tillfällen sagt nej till euron.

Artikeln idag handlade om att kronan fallit i förhållande till euron och dollarn. Detta tros bero på en överdriven oro och en för stark reaktion till Greklandskrisen och allt som händer däromkring. För ovanlighetens skull är konkurrerande bankers analytiker överens med varandra då de säger att anledningen är denna. Något de däremot inte är överens om är vad de tror komma skall. Nordea tror på att kronan lyckas klättra uppåt igen men ändå alltid kommer att ligga i lä gentemot de större valutorna. Swedbank tror att kronan kommer att klättra uppåt och till och med lägga sig lite starkare gentemot dessa valutor än tidigare. 

Jag vet inte vad jag ska tro. Och faktiskt bryr jag mig inte så mycket om det heller. I alla fall inte just nu. Kanske måste jag räknas in i någon grupp av konspirationsteoretiker när det enda i artikeln jag egentligen tog fasta på var att bankernas experter betonade att den svenska kronan är en liten valuta och anses därmed vara en svag sådan. Att enskilda valutor påverkas starkt då euron eller dollarn står starka i osäkra tider är ingen nyhet. Det säger sig självt. Men att betona hur svag kronan är strax efter att vi blivit presenterade för våra nya sedlar som påminner väldigt mycket om de eurosedlar jag sett? Nej, i det fallet är jag definitivt en konspirationsteoretiker. Jag tror att detta är början till att få folk att gå med på ytterligare en folkomröstning angående detta. 

 

kommentarer
 1. justsayiiin skriver:

  Jag är värdelös på sånt här, orkar inte med analyser och dylikt. Men jag börjar mer och mer undra varför inte euro?

 2. silver price skriver:

  – Bara det faktum att företagen diskuterar hur de ska hantera euron och kronan framöver – om de ska redovisa i euro, fakturera i euro och på sikt lägga om det egna kapitalet i euro – skapar på valutamarknaden en diskussion och förväntningar om att en sådan växling ska ske, säger han.

 3. Purple skriver:

  Mmmm mitt liv hade varit enklare om alla hade samma valuta…. fast jag är inte riktigt säker på vad jag tycker om att förlora penningpoltiken som ekonomiskt verktyg…

  • ~Sol~ skriver:

   Visst underlättar det och visst vore det praktiskt på alla sätt, men jag skulle nog sakna känslan av att växla pengar eller de ”egna” pengarna. Vi blir bara en i mängden då ju.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s